3-Torens 1 verliest topper tegen Hendrik-Ido-Ambacht

Op dinsdag 8 november stond de topper tegen Hendrik-Ido-Ambacht op het programma. Helaas ging die wedstrijd met 5-3 verloren, waardoor HIA nu alleen aan de leiding gaat met 6 uit 3.

De avond begon dramatisch voor bord 4 van 3-Torens, de teamleider en schrijver van dit verslag. Ik was aan het prutsen in de opening en verloor snel een stuk. Uiteraard heb ik nog zolang mogelijk proberen tegen te spartelen, maar tegenstander Frank Plomp maakte geen fouten. Overigens was dat niet eens de eerste nederlaag, want Egbert ging er op bord 8 ook hard af tegen de gastheer en wedstrijdleider Johan Kleinbloesem. Johan offerde een paard op f6, maar Egbert kon de verwoestende aanval alleen tegenhouden door direct een paard terug te geven. En eigenlijk kon hij de aanval toen nog steeds niet tegenhouden, en moest even later opgeven.

Toch leek het nog niet zo bedroevend als de stand deed vermoeden. Ik had met name wel vertrouwen in de eerste drie borden, en bij de rest was de stand onduidelijk. Toch werd het 3-0, doordat invaller Hans v/d Burg in een gelijke stelling voor het gevaar koos. Hij won een pion, zette zijn tegenstander in een gevaarlijke penning, maar zijn eigen koningsstelling was ook verre van veilig. De dame wist binnen te dringen, en toen Hans een verdedigende zet moest doen met zijn toren, zag hij over het hoofd dat zijn andere toren dan niet meer gedekt stond.

Daarna kwamen de punten voor ons! Bert wist zijn tegenstander Henk van Gemerden, de sterkste speler van HIA, met zijn rug tegen de muur te drukken. Weer een ijzersterke positionele partij, en toen Henk er iets nog van probeerde te maken, weerlegde Bert dit op een mooie wijze. Ook Wong wist te winnen. Op bord 3 speelde offerde hij al snel een pion op h4 in een Siciliaanse partij. Hierdoor kreeg hij een langdurig initiatief. Zwart durfde begrijpelijkerwijs niet meer kort te rokeren, vanwege de open h-lijn, maar in het centrum stond de koning ook niet bepaald safe. Er was natuurlijk altijd druk op de d6-pion, maar uiteindelijk kwam Wong binnen op f7 (nog beter!). Een paar zetten later gaf tegenstander Frank van Manen op.

De derde (en helaas laatste) winstpartij kwam van Rinus op bord 7. Hij speelde zeer degelijk en netjes. Hij nam langzaam maar zeker het overwicht, en wist in het middenspel een pion te winnen. Het eindspel waar hij naar afwikkelde leek winnend te zijn. Tegenstander Chris Malais had een lastige keuze in een toreneindspel: gaan voor activiteit of voor het verdedigen van een pion? Hij besloot eerst de pion te verdedigen, later toch voor activiteit te gaan, maar Rinus had beter gerekend: hij won nog een pion en toen gaf Chris zich gewonnen.

3-3 met nog twee partijen te gaan, alles leek mogelijk. Zenun stond in een complexe positie vrij… tsja, complex. Ik vond het lang lastig om te zien wie er nou beter stond. Ook Leon stond redelijk, zeker voor zijn doen, dus alles leek nog mogelijk. Eerst ging het mis bij Zenun. Tegenstander John van Hest liet zijn stukken uitstekend samenwerken en Zenun vond niet de juiste weerlegging tegen alle dreigingen. Helaas winst voor HIA. Dan moest het dus weer van Leon komen op bord 2. Maar zelfs Leon kan niet altijd winnen. Hij pakte een vergiftigde pion op f2. Dit gaf zijn tegenstander de gelegenheid om een paard te offeren op b6. Uiteraard had Leon dit wel gezien (het was duidelijk het plan), maar hij had berekend dit wel te keepen. Helaas had zijn tegenstander het ditmaal beter gezien. Er waren teveel dreigingen, zo had hij o.a. een dame kunnen winnen tegen paard en toren. Dan zou Leon echter kansen hebben om een fortress te bouwen, en is de overwinning niet duidelijk. Tegenstander en captain Xander van Doorn vond een betere voortzetting, en die luidde uiteindelijk tot mat door goed gebruik te maken van alle open lijnen en actieve stukken.

Al met al natuurlijk een teleurstellende avond. Op dinsdag 29 november gaan we proberen dit recht te zetten tegen Dordrecht, dat deze ronde wel wist te winnen en nu net als wij 4 punten heeft.

Reacties gesloten.