3-Torens 1 scoort twee keer een halfje tegen Charlois Europoort 2

Met een beetje trots noemen zij zich ook wel “De Oude Dame van Zuid”. Dan hebben we het over Charlois Europoort. Een bijzondere vereniging. Al drie keer kampioen van Nederland. De laatste keer was nog maar een paar jaar geleden in 2015. Er wordt vooral extern gespeeld. Het gaat bij deze vereniging niet om de interne competitie maar om topschaak te spelen. Dat is ook te zien aan de ratinglijst. Verbazingwekkend, met bijna 30 leden boven de 2000 en bijna 50 leden boven de 1700! En wij mochten aantreden tegen het tweede team. Let wel, onze 1e bord speler is nog nèt geen 1700 speler..

De Oude dame heeft de laatste jaren op verschillende locaties gespeeld. Dit seizoen is het een bescheiden sportkantine. De totale ruimte is kleiner dan ons 3-Torens honk, maar er zijn twee mooie plus punten: men kan zelf de bar bedienen en daar hoort ook een biertje bij èn er kan hier in Rotterdam Zuid nog gratis geparkeerd worden.

We werden vriendelijk ontvangen en de avond verliep in een sportieve sfeer. Charlois Europoort 2 trad aan op oorlogssterkte. Onze eerste bord speler had zelfs een lagere rating dan de achtste bord speler van Charlois. Het verschil op de borden was vaak 300 rating punten of meer en je zou verwachten dat we al snel weer naar huis gestuurd zouden worden. Maar het werd toch een echt gevecht dat op de meeste borden over de hele avond werd uitgevochten. En ja het werd een verliespartij maar met een beter resultaat dan je op basis van het krachtsverschil zou moeten verwachten. Want Cok bereikte al snel een remise en Egbert wist in een dame eindspel te komen met een pion meer. Die pion moest hij met een tussenschaak weer inleveren en zo was ook zijn partij een duidelijke remise. En dan Arjen. Hij had zich voorbereid met wit. En hij kreeg Angelique als tegenstander. Ik ken Angelique al lang. Ook al als jeugdschaakster. En zij is gestaag gegroeid en ieder jaar weer sterker geworden. En nog steeds. Zij nadert nu al de 2000. En met bijna 300 ratingpunten meer dan Arjen viel er wel wat te verdienen voor Arjen! Deze mooie partij duurde tot laat op de avond en in een complexe eindstand wist Angelique de juiste voortzetting te vinden.

Zo werd het 7-1 voor De Oude Dame van Zuid en nu wordt het tijd om de balans op te maken voor 3-Torens 1. We spelen in een bizarre poule waar alle sterke 2e klasse teams in geplaatst zijn. We hebben Barendrecht en Chalois Europoort, die strijden om de 1e plaats, al gehad. Beide teams zijn gemiddeld zo’n 300 ratingpunten per bord sterker dan wij. We spelen nog tegen de Pionier met gemiddeld 200 ratingpunten meer dan wij en tegen Onesimus. Onesimus heeft de laatste rondes sterkere spelers opgesteld, waardoor zij nu op papier even sterk zijn als wij. Daar liggen nu wel onze beste kansen. We hebben nu 2 wedstrijdpunten en 11 bordpunten uit 5 wedstrijden en Moerkapelle staat één plek boven ons met 3 wedstrijdpunten en 14,5 bordpunt. Moerkapelle zal nog spelen tegen kampioenskandidaat Barendrecht en tegen het sterkere Maassluis. Het is dus nog mogelijk om een plek in de ranglijst te klimmen.

De volgende ronde, op donderdag 12 maart spelen we uit tegen Onesimus en dat zal bepalend worden voor ons behoud in de tweede klasse.

 

 

Reacties gesloten.