3-Torens 1 op jacht naar eerherstel

Na de pijnlijke nederlaag die geleden werd in de openingsronde mocht ons eerste team op bezoek in Kralingen, waar het werd verwacht door schaakvereniging Onésimus. Nadat er wat werd gedold over gratis parkeren en Turkse eethuisjes bleek dat de opstelling niet alleen voor de wedstrijdleider, maar ook voor het team zelf nog een verrassing was. Toen duidelijk was wie achter welk bord diende plaats te nemen werden de klokken aangezet.

Bert Botma speelde aan het tweede bord met de zwarte stukken en leek sterker te staan in het middenspel. Toen in het eindspel met wat lichte stukken op het bord verder alleen de pionstructuur verschilde moest Bert zich tevreden stellen met een ‘plusremise’. Martin van Vaalen speelde vanavond op bord zes en koos voor een vechtpartij. Hij stak een stuk in een overwicht aan pionnen op de damevleugel, maar bezweek helaas onder een koningsaanval. Buurman Davin Mostert verloor helaas ook, op vijf. Na net als in ronde 1 verkeerd te slaan in de opening was het verdedigen tot ongeveer zet 30 en daarna de tegenstander feliciteren. Gelukkig wist Arno van Houten op het hoogste bord wel het punt naar zich toe te trekken. In een solide opstelling en met ruime voorsprong op de klok bracht hij de stand naar 2,5-1,5.

Op de borden zeven en acht speelden de invallers Arjen Hofman en Egbert Berghout. Hofman liet weinig zien van het goede spel van de laatste weken en stond eigenlijk de hele avond achter. Toen de kwaliteit teruggegeven was kwam hij op met zijn koning en werd zo gevaarlijk dat hij de partij uiteindelijk zelfs wist te winnen! The Horse Whisperer liet zien ook prima zonder paarden te kunnen schaken en belandde in een toreneindspel. De dichtgeschoven stelling leek lang een uitgemaakte zaak en werd dan ook beëindigd als een remise, waarmee de stand op 3-3 werd gebracht. Leon Huijsdens speelde op bord drie tegen op papier de sterkste tegenstander. Hij kwam goed uit de opening, en kende eigenlijke gewoon een prettige partij. Met zijn winst werd 3-Torens op voorsprong gezet. De laatste partij vond plaats op bord vier. Wong Tsai speelde met zwart en de uitslag die hij zou neerzetten bepaalde of 3-Torens als winnaar naar huis ging, of de terugreis moest volgen met slechts een puntje op zak. Daar hij sterk speelde leek de uitspelende ploeg al zeker van de overwinning, maar Tsai zelf bleek niet op de hoogte van de tussenstand. Toen de matchwinner zijn opponent mat gezet had was zijn eerste reactie dan ook: “Hoeveel staat het?”.

In een spannende strijd zonder vader en zoon Hoogenes rechtte 3-Torens 1 dus de rug en pakte de volle buit. Na het knoeien in de eerste ronde was er nu dus sprake van eerherstel en het zou mooi zijn als deze stijgende lijn wordt voortgezet. Op vrijdag 28 november zal De IJssel 1 worden ontvangen in een kolkende Smitshoek, waar duidelijk zal worden waar we dit seizoen om zullen spelen…

Reacties gesloten.