3-Torens 1 is Fianchetto 2 de baas in thriller

De tweede overwinning is binnen! Na een spannende en zenuwslopende avond is het 3-Torens 1 gelukt wederom te winnen. Het zag er lang goed uit, toen leek het toch even mis te gaan, maar uiteindelijk bleef Leon een stuk koeler en scherper in de eindfase dan zijn tegenstander en pakten we de volle buit.

De avond begon rustig met een paar remises. Martin speelde op bord 5 een degelijke partij tegen een sterke(re) tegenstander en pakte het eerste halfje toen ze in volledig gelijke stelling (D+2P+wat pionnen allebei). Kort daarna besloot ik (mede gezien de gunstige stellingen op de andere borden, vooral bij Zenun en Bert zag het er al goed uit) ook remise aan te bieden, het evenwicht is ook bij mij nooit echt verbroken geweest. Het derde halfje kwam naast mij binnen, waar Wong op bord 3 remise kreeg aangeboden, en dit aannam. Ik meen dat hij een pion achterstand, maar hier wel positionele compensatie voor had.

wp_20161011_21_08_59_pro

Tot zover de inleiding. Dan de fireworks! Zenun ging weer flink tekeer, in zijn kenmerkende, aanvallende speelstijl. Hij offerde de ene pion na de andere, maar ondertussen stonden al zijn lichte én zware stukken allemaal op de koning van de tegenstander gericht. Zijn tegenstander verdedigde wat hij kon, maar dit was niet meer te houden. Een erg fraaie aanvalspartij en wederom een mooie overwinning, zijn 4e op rij dit seizoen!

Ook Bert speelde een erg mooie partij op het eerste bord, wel totaal anders van aard dan Zenun. Mocht iemand geinteresseerd zijn om het Nimzo-Indisch goed te leren spelen, dan is dit een mooie modelpartij! Bert kwam met elke zet iets beter te staan, totdat de coördinatie van de stukken van zijn tegenstander volledig weg was. En Bert’s stukken stonden allemaal perfect. Toen kwam er één dubieus pionzetje en het kaartenhuis stortte in elkaar. Zie ook de Partij v/d Week voor deze mooie partij.

3,5-1,5 voor ons, dat leek er goed uit te zien. Maar Rinus en Leon stonden beiden vrij beroerd. Alleen Egbert leek beter te staan, dus we rekenden/hoopten eigenlijk op de overwinning daar en schreven Rinus en Leon langzaam maar zeker af. Rinus verloor even later inderdaad, zijn jeugdige tegenstander brak verwoestend en beslissend door. Leon stond nog steeds een kwaliteit achter tegen onduidelijke (of gewoon geen) compensatie en Egbert ging tekeer in een toreneindspel met 2 pionnen meer. Toen de torens echter werden geruild, werd het een race naar de overkant. Egbert rekende hierin niet heel nauwkeurig, en dit leidde ertoe dat zijn tegenstander promoveerde met schaak. Een remise was toen niet meer te voorkomen.

 

De stand was 4-3 en Leon stond nog altijd minder. Maar de tijdnoodfase brak aan én er stonden nog vrij veel stukken op het bord, dus dan is Leon vaak op zijn sterkst. Het vertrouwen bij hem (en bij zijn teamgenoten) werd met de zet groter en zijn tegenstander werd zichtbaar nerveus. Leon zorgde voor dreigingen en toen zijn tegenstander een doorbraak wilde forceren kostte dit hem een kwaliteit. Inmiddels had Leon ook al een pion gewonnen en stond hij nu gewoon beter. Zijn tegenstander berustte nu in eeuwig schaak en de 4,5-3,5 overwinning leek binnen, maar… Leon speelde door. Hij ruikte bloed en wilde het volledige zoet van de overwinning. Objectief gezien terecht, want hij stond inmiddels inderdaad een stuk beter. De spanning bleef dus duren, maar Leon maakte geen fouten meer en rondde het knap af.

Wederom een zeer spannende avond die heeft geleid in een erg mooie overwinning! Met 4 uit 2 gaan we begin november met veel vertrouwen op bezoek bij medekoploper Hendrik-Ido-Ambacht.

Reacties gesloten.