2e Bakker-avond gewonnen door Leon en Arjan

Afgelopen dinsdag vond de tweede Bakker-avond plaats van dit jaar. Er was een redelijke opkomst, met ook drie nieuwkomers die gezellig een paar partijtjes kwamen meespelen. De eerste Bakker-avond leken Leon en ondergetekende de te kloppen personen, en dat scenario herhaalde zich grotendeels op de tweede avond, al had het heel goed anders kunnen lopen!

In de eerste ronde van de avond (de 5e ronde) zetten Rinus en Arjen respectievelijk Arjan en Leon behoorlijk onder druk, maar nadat Rinus in betere stelling een tactic over het hoofd zag waardoor hij een stuk verloor keerde het tij. Ook Leon wist uiteindelijk te winnen van Arjen, maar had daar wel zo’n beetje de volle 40 minuten voor nodig. Verder boekten  de Bakker-debutanten Wim Posthumus en Cock van Greevenbroek direct hun eerste overwinning. Tony en Giovanni waren hun slachtoffers. De derde nieuwkomer, Nico Molhoek, moest zijn meerdere erkennen in Erik Smits.

Ook in de 6e ronde weer veel strijd (geen enkele remise) en veel spannende partijen. De eerste keer dat bij een competitie van 3-Torens Hans v/d B tegenover Arjen stond. Arjen wist Hans mat te zetten, al stond hij sowieso al wel wat sterker. Zelf won ik vrij snel van Egbert, doordat hij een tussenzetje over het hoofd zag in zijn berekeningen (terugslaan is niet verplicht!). Leon leek er nu echt af te gaan, hij stond zwaar onder druk tegen Rinus. Maar zoals wel vaker  bij Leon wist hij alles te keepen, en toen na een paar afruilen de druk wat minder werd was het Rinus die in een tactic van Leon trapte, een stuk verloor en even later moest opgeven.

De zevende ronde zag de twee hoogst geplaatste spelers op rating tegen elkaar uitkomen: Leon tegen Wim (spelend bij Erasmus). Leon speelde een sterke partij en wist Wim te verslaan. Ook Cock leed zijn eerste (en enige de hele avond) nederlaag deze ronde, tegen Egbert. Het was ook een goede ronde voor beide Hans’en (vd B en K): beide wisten ze te winnen.

In ronde 8 speelden Leon tegen mij, een strijd om de eerste plaats. In een Geweigerd Damegambiet had Leon een licht voordeel, maar toen er wat stukken werden geruild werd het al snel behoorlijk remise-achtig. Toen er een eindspel op het bord kwam met beide 4 pionnen en ongelijke lopers (en beide nog voldoende tijd) kwamen we remise overeen. Hiermee houd ik de voorsprong in het klassement op Leon. De tweede remise deze ronde (tevens de 2e remise van de hele avond!) was tussen Rinus en Tony. Hoewel Rinus zowel tegen Leon als tegen mij winnend heeft gestaan, hield hij dus toch maar een half puntje over aan de hele avond. Schaken kan soms hard zijn… Wim maakte zijn nederlaag de vorige ronde goed door Arjen alle hoeken van het bord te laten zien die zijn stelling en de partij in rook zag opgaan. Net als in ronde 1 won Hans v/d B van Martin en wist Jan Hans K. te verslaan. Tenslotte won ook Cock knap zijn 3e partij van de avond: hij liet aan Erik zien dat 5 pionnen en een loper toch echt wel heel erg veel compensatie is voor een miezerige toren.

Het was weer een leuke, spannende avond. De volgende Bakker-avond is op dinsdag 7 februari 2017.

Reacties gesloten.