Volwassenen

Mooi RSB Grand Prix in Sliedrecht met mooie bekers!

De Rotterdamse Schaak Bond (RSB) organiseert een reeks Grand Prix jeugd schaak toernooien die razend populair zijn. En dat is niet moeilijk te snappen want het zijn hele leuke toernooien. Op een zaterdagmiddag speel je in een groep van 10, 8 of 6 spelers allemaal een keer tegen elkaar en aan het einde van de middag is er een mooie kans op een prijs. Want in elke groep is er een 1e, 2e en 3e prijs en soms ook nog extra prijzen! En wat vooral ook heel goed is, is dat je wordt ingedeeld op speelsterkte en niet op leeftijd. Zo is er voor iedereen kans om ook partijen te winnen.

Zaterdag 21 februari was het zo ver. In Sliedrecht was er een RSB Grand Prix. 3-Torens was er bij met 4 spelers: Mihai, Anaya, Nooraniyah en Aliyah. Ook Julian wilde nog meedoen, maar was te laat om in te schrijven want er waren al 120 kinderen aangemeld! Voor 3-Torens is 4 spelers een mooi aantal, maar het mag volgende keer ook best meer zijn! Klim Op was er zelfs met 15 spelers.

De auto van de zusjes Malik was lekker vol. Met 7 personen gingen we op pad. Ook de moeder en de grote broer en grote zus gingen mee. En in Sliedrecht aangekomen stond Mihai ons al op te wachten. Bij het inschrijven zagen we dat er veel groepen waren. Anaya speelde in groep 10. Een hele hoge groep als je nog maar een half jaar schaakt! Dat kwam omdat Anaya één toernooi heeft gespeeld en het daar erg goed heeft gedaan. De uitslagen zijn door de KNSB verwerkt en Anaya kreeg een mooie hoge KNSB Jeugdrating. Die was zelfs hoger dan de KNSB jeugdrating van Dani, één van onze sterkste jeugdspelers!

Anaya speelde goed, maar de tegenstand was te sterk. Een volgende keer zal de zij vast in een andere groep komen met meer kansen om te winnen. Het mooie was dat Anaya alle partijen op hetzelfde bord aan het begin van de rij speelde. Dus konden alle supporters meekijken. Ik ook. Dat was leuk en en zo heb ik nog een paar tips kunnen geven. En wat ook mooi was, iedereen had een prijs gewonnen! Zo kreeg Anaya een mooie schaak medaille.

Mihai was in groep 14 ingedeeld. Hij speelde een goed toernooi. En er waren mooie, spannende stellingen op het bord. Het is goed om te zien hoe Mihai al verschillende stap 2 aanvallen op het bord tovert. En ook dat hij steeds vaker ziet als er gevaar dreigt en zijn tegenstander een stuk wil pakken. Op de foto hieronder zie je dat Mihai probeert om zijn tegenstander snel te overrompelen met een aanval op de koningsvleugel. De dame doet hier het grote werk.

Het werd steeds spannender want toen de laatste ronde begon stond Mihai op de tweede plaats en speelde hij tegen een sterke tegenstander.  Als hij zou winnen, dan kon hij net zo veel punten halen als de nummer 1. En Mihai had wit. De partij ging goed en ook hier was de dame goed bezig:

de zwarte koning kan geen kant op en het zwarte paard staat vast op b8. Alleen nog even de witte loper naar a6 zien te spelen! Dit was te spannend. Ik ben maar even weggelopen.. er werden al snel weer enkele zetten gespeeld. Zou Mihai het gezien hebben? Snel weer terug om te kijken:

Ai,.. de loper was niet vrij gespeeld en stond nog op f1. Maar er was wel wat anders gespeeld! Het paard van b8 was weggegaan en de dame eerst ook, maar toen weer snel naar a8 gespeeld, en jawel, het was helemaal schaakmat! Zo won Mihai zijn laatste partij en dat werd spannend voor de prijzen.

Het werd de tweede prijs. Mihai had evenveel punten als de nummer 1, maar op basis van hun onderlinge resultaat won Mihai de beker voor de 2e plek! Gefeliciteerd met deze mooie beker!

De foto moest van veraf gemaakt worden, dus niet zo scherp, maar wel heel leuk!

En Nooraniyah en Aliyah. Hoe zou het bij hun gaan? Nou, ze waren bij elkaar in dezelfde groep 15 geplaatst. En jawel, ze mochten meteen de eerste partij tegen elkaar. Mooi, want dan zouden de zusjes ervoor zorgen dat de punten binnen de familie bleven! Daarna kwamen nog heel veel andere partijen. En het leuke in deze poule was dat er bijna alleen maar meisjes in speelden. Volgens mij was er maar één jongen bij. Nu hebben we bij 3-Torens ook veel meisjes die schaken en ik wil jullie ook allemaal graag uitnodigen om mee te komen spelen op de RSB Grand Prix!

Vanuit het eerste toernooi, die de meisjes heel goed gespeeld hadden, had Nooraniyah een RSB Grand Prix rating gekregen van 125 (je start altijd op 100). En daarmee was dit een prima groep want de anderen in de groep waren ongeveer even goed. Nooraniyah speelde goede partijen en lette ook goed op:

De anderen probeerden dat natuurlijk ook. En haar broer stond erbij te kijken en pakte zijn mobiel. Handig zo’n mobiel. Want je kunt er ook filmpjes mee maken. En dan kun je de partij thuis naspelen. Na 7 ronden kon de balans opgemaakt worden. Nooraniyah had evenveel punten als Manoa en op basis van onderling resultaat kwam Manoa net een plekje boven haar in de stand.

En dan Aliyah, onze laatste speelster van 3-Torens. Vorige keer op haar eerste toernooi was zij eerste in haar poule. Dat leverde nu een RSB Grand Prix rating op van 150. Zo te zien aan de ratings was groep 15 een mooie groep voor Aliyah. Het zou mooi zijn om hier weer een beker te winnen! Aliyah ging er goed en geconcentreerd voor zitten!

En als zij wist wat er gespeeld moest worden, dan speelde zij haar zetten resoluut!

En het ging goed! Ze won vaak en hoefde maar twee keer het punt af te staan aan haar tegenstandster. Dat werd spannend bij de prijsuitreiking! En jawel, bij de prijsuitreiking had Nooraniyah een mooie medaille gewonnen en Aliyah won de beker voor de derde prijs!

Gefeliciteerd meiden!

Zo ging 3-Torens weer naar huis met 4 prijzen, waarvan twee mooie bekers! Een gezellige middag en weer lekker veel geschaakt en lekker veel geleerd!

Tussen de partijen door rusten Anaya, Nooraniyah, Aliyah en haar familie even uit totdat de volgende ronde begint.

3-Torens 1 scoort twee keer een halfje tegen Charlois Europoort 2

Met een beetje trots noemen zij zich ook wel “De Oude Dame van Zuid”. Dan hebben we het over Charlois Europoort. Een bijzondere vereniging. Al drie keer kampioen van Nederland. De laatste keer was nog maar een paar jaar geleden in 2015. Er wordt vooral extern gespeeld. Het gaat bij deze vereniging niet om de interne competitie maar om topschaak te spelen. Dat is ook te zien aan de ratinglijst. Verbazingwekkend, met bijna 30 leden boven de 2000 en bijna 50 leden boven de 1700! En wij mochten aantreden tegen het tweede team. Let wel, onze 1e bord speler is nog nèt geen 1700 speler..

De Oude dame heeft de laatste jaren op verschillende locaties gespeeld. Dit seizoen is het een bescheiden sportkantine. De totale ruimte is kleiner dan ons 3-Torens honk, maar er zijn twee mooie plus punten: men kan zelf de bar bedienen en daar hoort ook een biertje bij èn er kan hier in Rotterdam Zuid nog gratis geparkeerd worden.

We werden vriendelijk ontvangen en de avond verliep in een sportieve sfeer. Charlois Europoort 2 trad aan op oorlogssterkte. Onze eerste bord speler had zelfs een lagere rating dan de achtste bord speler van Charlois. Het verschil op de borden was vaak 300 rating punten of meer en je zou verwachten dat we al snel weer naar huis gestuurd zouden worden. Maar het werd toch een echt gevecht dat op de meeste borden over de hele avond werd uitgevochten. En ja het werd een verliespartij maar met een beter resultaat dan je op basis van het krachtsverschil zou moeten verwachten. Want Cok bereikte al snel een remise en Egbert wist in een dame eindspel te komen met een pion meer. Die pion moest hij met een tussenschaak weer inleveren en zo was ook zijn partij een duidelijke remise. En dan Arjen. Hij had zich voorbereid met wit. En hij kreeg Angelique als tegenstander. Ik ken Angelique al lang. Ook al als jeugdschaakster. En zij is gestaag gegroeid en ieder jaar weer sterker geworden. En nog steeds. Zij nadert nu al de 2000. En met bijna 300 ratingpunten meer dan Arjen viel er wel wat te verdienen voor Arjen! Deze mooie partij duurde tot laat op de avond en in een complexe eindstand wist Angelique de juiste voortzetting te vinden.

Zo werd het 7-1 voor De Oude Dame van Zuid en nu wordt het tijd om de balans op te maken voor 3-Torens 1. We spelen in een bizarre poule waar alle sterke 2e klasse teams in geplaatst zijn. We hebben Barendrecht en Chalois Europoort, die strijden om de 1e plaats, al gehad. Beide teams zijn gemiddeld zo’n 300 ratingpunten per bord sterker dan wij. We spelen nog tegen de Pionier met gemiddeld 200 ratingpunten meer dan wij en tegen Onesimus. Onesimus heeft de laatste rondes sterkere spelers opgesteld, waardoor zij nu op papier even sterk zijn als wij. Daar liggen nu wel onze beste kansen. We hebben nu 2 wedstrijdpunten en 11 bordpunten uit 5 wedstrijden en Moerkapelle staat één plek boven ons met 3 wedstrijdpunten en 14,5 bordpunt. Moerkapelle zal nog spelen tegen kampioenskandidaat Barendrecht en tegen het sterkere Maassluis. Het is dus nog mogelijk om een plek in de ranglijst te klimmen.

De volgende ronde, op donderdag 12 maart spelen we uit tegen Onesimus en dat zal bepalend worden voor ons behoud in de tweede klasse.

3-Torens jeugdteams doen goede zaken in Voorburg in de Groene Hart Jeugdcup

Vrijdag 31 januari was de vierde speelweek in De Ron de Jong Groene Hart Cup. Beide teams van 3-Torens waren te gast bij Schaakvereniging Voorburg. Voor ons niet ver weg. Het speellokaal was in een wijkcentrum naast een sporthal en de zaal was gezellig vol. Voor de meegereisde ouders was er plek in de kantine van de sporthal. De koffie was er goed, maar daar kon je niet zien hoe er gestreden werd op de borden. En een strijd, dat was het!

3-Torens 1, met Raul, Luuk, Chayenna, Mihai en Florian begon goed door in de eerste ronde met 4-0 te winnen. En ook in de volgende rondes werden er mooie punten behaald. In de eindstand kun je zien dat dat de tweede plek in de poule opleverde. Goed gedaan, en ook de volgende ronde mag 3-Torens 1 in de 4e klasse aantreden!

3-Torens 2 ging ook voortvarend van start, door in de eerste ronde met 3-1 te winnen. En in de tweede ronde werd het weer 3-1. Hartstikke goed. De klap op de vuurpijl kwam in de derde en laatste ronde met een regelrechte 4-0 winst! Fantastisch. Kampioen in de poule en de volgende speelweek promoveert 3-Torens 2 naar de 4e klasse!

Misschien krijgen we de volgende speelweek nu wel een supermatch tussen 3-Torens 1 en 3-Torens 2!

Giovanni eindigt op een mooie 3e plek met 6 uit 9

In het begin van elk nieuw jaar wordt één van de meest bekende schaaktoernooien gehouden in Nederland. Vroeger wel bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi en nu beter bekend onder Tata Steel Chess Tournament. Het wordt gehouden in het kleine dorpje Wijk aan Zee en de schaak pers uit de hele wereld verzameld zich hier om de partijen te volgen van de wereld top.

Maar dat is niet wat Tata Steel Chess zo uniek maakt. Naast het toernooi van de grootmeesters, spelen ook de amateurs in grote getalen en in allerlei toernooien hun partijen. En gewoon samen met de grootmeesters in de sporthal.

En Giovanni is erbij. Hij is de laatste tijd een stuk sterker gaan spelen en wil nu graag door in korte tijd 9 partijen te spelen in de tienkamp zijn KNSB rating een flinke impuls geven. De eerste partij is gespeeld op vrijdag 17 januari en via de whatsapp kreeg ik het kleinood binnen. Een Engelse opening. Giovanni heeft wit. Je kunt keurig volgen hoe hij zijn tegenstander van het bord schuift! deze partij zou mooi als voorbeeld kunnen dienen in een thema les over “de verre vrijpion wint”!

 

In de tweede partij ging het aanvankelijk goed, maar Gio zag iets later in de partij over het hoofd en dat kostte hem de kop..

Eerherstel volgde snel daarna in de derde partij die een goede overwinning opleverde.

De vierde partij was een gierende hartkleppen partij. In de tijdnood fase kwam Gio duidelijk gewonnen te staan. Maar toen deed zijn tegenstander een ongeldige zet en waarbij de koning van Giovanni schaakmat werd gezet. Gelukkig zijn er goede scheidsrechters op Tata en dit werd gecorrigeerd, waarna Gio ook zijn vierde partij won. Hij staat nu (20 januari) 3e en heeft maar een halfje minder dan de nummers 1 en 2.

De 5e partij is een Siciliaanse jungle geworden, waarbij Giovanni de witte stukken mocht hanteren. De uitkomst was remise. Hiermee staat Giovanni als enige nog steeds op de derde plaats, maar nu wel met 1 punt achterstand op de nummers 1 en 2…

De 6e en de 7e partij heeft Gio ook remise gespeeld. Hij handhaaft daarmee zijn 3e plek positie. En nu nog twee keer winnen, dan is er nog kans op de 1e plek!

De achtste partij op zaterdag was opnieuw een keurige remise. En aan het einde van de zaterdag kreeg Giovanni te horen dat zijn laatste partij op zondag tegen de nummer 1 van de tienkamp niet meer gespeeld zou worden. De jeugdspeler had bij de wedstrijdleiding gemeld dat hij niet kon komen. Deze speler is tweede geworden met 7 punten en de kampioen van de tienkamp haalde 7,5 punt.

Giovanni heeft met 6 uit 9 goed gescoord. Zijn Toernooi Prestatie Rating is 1470. Ruim 100 punten meer dan zijn huidige rating van 1346. Dat gaan we zeker ook terugzien in de nieuwe KNSB Ratinglijst van 1 februari!

Gefeliciteerd Giovanni met dit mooie resultaat!

Alle uitslagen staan op https://www.tatasteelchess.com/players/amateurs/tournaments/2020/nine-round/8/1/1000

Sander wint de dagprijs op de eerste avond van de Rapid Bakker

Gezellig was het op dinsdagavond 21 januari. Het was de eerste avond van de Bakker competitie. Naast de spelers van 3-Torens mochten we ook onze gasten Murdoch, Davin, Arno en Sander welkom heten. En natuurlijk van onze nieuwe leden Bart, Arie, Fré en Aad. En de spelers die willen deelnemen aan de Schaaktraining voor Volwassenen voor de gevorderden van 2020 waren van de partij: Mirte, Jon en Gert.

Zo tussen kwart over acht en half negen werd het startschot gegeven door Giovanni en het was al meteen vuurwerk! Zo hoort het ook in de Bakker. Je speelt met een versneld tempo van 20 minuten per persoon per partij. Geen supersnelschaak, maar wel snel genoeg om verrassende uitslagen te kunnen noteren. En een aantal deelnemers een (hernieuwde) kennismaking met ons mooie spel en met de schaakklok. Dat is best wel lastig, om weer achter het bord te gaan zitten om het op te nemen tegen echte tegenstanders en ook nog die klok in de gaten te moeten houden!

Giovanni had daarom een prijs van de dag voor de beste speler met een rating tot 1200 meegenomen. Een notatieboekje! Handig, dan heb je al je partijen bij elkaar en kun je samen met je coach de partijen nog eens naspelen en doorspreken!

De winnaar van de dagprijs van deze avond was Sander die al met een eerdere editie van de cursus had meegedaan en sinds kort in Berkel en Rodenrijs is komen wonen. Gefeliciteerd Sander!

De volgende Rapid Bakker avonden zijn op 4 februari, 18 februari en 3 maart. Iedereen in Lansigerland die graag eens (opnieuw) kennis maakt met het schaakspel kan deelnemen. Stuur svp een email aan post@3-torens.nl als je de volgende keer ook een partijtje wilt komen meespelen :-)!

Volle bak op eerste avond in 2020

Iedereen kon dinsdag 7 januari direct aan de bak. 3-Torens 1 kreeg koploper Barendrecht/IJsselmonde 1 op bezoek in klasse 2B van de club competitie van de Rotterdamse Schaak Bond. En de cursisten  van de Schaak Training voor Volwassenen van najaar 2019 speelden hun eerste partijen in de competitie van 3-Torens. Een lekkere volle bak!

4 spelers van 3-Torens 1 spelen op de voorgrond en daarachter worden partijen gespeeld in de interne 3-Torens competitie

Klasse 2B van de RSB Competitie is een vreemde klasse. Er zijn een paar teams die ongeveer even sterk zijn als 3-Torens 1. Maar de meeste teams zijn veel sterker en zouden zo 2 klassen hoger kunnen spelen. Dit komt doordat spelers sinds kort zowel landelijk (KNSB) als regionaal (RSB) mogen spelen. Voorheen was de regionale Bond de opstap naar de landelijke competitie. Sterke teams met sterke spelers speelden alleen KNSB. Maar sinds de regels zijn verruimd spelen veel sterke spelers nu ook in de hogere teams van hun verenigingen in de RSB. En dan worden alle andere RSB teams ook sterker.

Het team van Barendrecht/IJsselmonde 1 is zo’n sterk team. De KNSB rating van de spelers loopt op vanaf zo’n 1800 tot meer dan 2250! Bij 3-Torens is dat vanaf zo’n 1350 tot iets minder dan 1700. Op papier dus vrijwel onmogelijk om in deze wedstrijd punten te scoren.

Henk (KNSB 1689) op bord 1 nam het op tegen M. Roobol (KNSB 2278)

Het beste advies in zo’n wedstrijd is “gewoon” je eigen spel spelen en jezelf niet van de wijs te laten brengen. Een mooi advies, maar dat is wel makkelijker gezegd dan gedaan. Onze mannen namen toch gewoon de handschoen op en er is deze avond nog flink partij gegeven. Halverwege de avond leek het allemaal nog in evenwicht. Maar, naarmate de avond vorderde kwam Barendrecht/IJsselmonde 1 toch met 0-4 voor te staan. Dat is het sein om tot het gaatje door te gaan. En dat deden Rinus, Cok, Arjen en Martin. In het eindspel zie vaak het ratingverschil pas echt naar voren komen en ook nu wist Barendrecht/IJsselmonde 1 duidelijk de meeste punten binnen te halen. Arjen en Martin kwamen met een remise uit de strijd en dat is zeker een goed resultaat! En Rinus en Cok moesten aan het einde van de avond toch de vlag strijken. 3-Torens 1 gaat door met knokken in deze poule. Het doel is behoud van onze Klasse 2 plek en dat is nog zeker mogelijk.

In de interne 3-Torens competitie viel de goede prestatie op van de deelnemers aan de Schaak Training voor Volwassen van najaar 2019. Na hun goede resultaten in de simultaan tegen onze voorzitter ging het ook vanavond erg goed met Arie, Robert, Aad en Fre. Ook Bart wist te winnen.

Dat hadden we natuurlijk niet afgesproken aan het begin de van Training! Maar in elk geval had iedereen het wel erg naar zijn zin!

Giovanni, Jan S en Hans moesten tot het uiterste gaan en uiteindelijk de eer laten aan onze nieuwe leden!

Doe ook mee met de Schaaktraining voor Volwassenen!

Waarom hoor je niemand meer over Pokémon Go, maar kun je over 50 jaar nog steeds mensen vinden om een partij te schaken? Schaakvereniging 3-Torens organiseert daarom vanaf dinsdag 28 januari een nieuwe Schaaktraining voor Volwassenen over 12 avonden.

Al aangemeld zijn: : Leon, Patricia, Eldert en Tjeerd voor de beginners en Jon, Gert en Mirte voor de gevorderden

Na het succes van de eerste Schaaktraining voor Volwassenen, en het inschrijven van 7 nieuwe leden in januari 2020, organiseert 3-Torens een tweede training voor twee groepen, één voor de beginners (0-600 ELO) en één voor de gevorderde schaker (600-1200 ELO).

De agenda ziet er als volgt uit:

Datum Gevorderden Beginners
21-jan (0): Bakker Rapid Schaak
28-jan (1): Tata Steel bespreking (1): Aftrap & de spelregels en de loop vande stukken; notatie
4-feb (2): Bakker/ les (2): Aanvallen en verdedigen
11-feb (3): Het centrum (3): Schaak, schaakmat en verdedigen tegen schaak
18-feb (4): Bakker/ les (4): Partijtjes spelen
25-feb (5): Pionnenstrategie (5): Openingen, de gouden regels
3-mrt (6): Bakker/ les (6): Partijtjes spelen
10-mrt (7): Thema-avond rondom openingen (7): Middenspel, tactiek – dubbele aanvallen
17-mrt (8): Engelse opening (8): Middenspel, tactiek – penning en aftrekaanval
24-mrt (9): Het Konings-indisch (9): Eindspel, matbeelden en mat voeren met dame of toren
31-mrt (10): De koning zijn verdediging openbreken/ h-pion aanvallen (10): Openingen, gambieten
7-apr (11): Scandinavische opening (11): Middenspel, koningsaanval
14-apr (12): Snelschaak (12): Partijtjes spelen

Het is niet noodzakelijk om alle data deel te nemen omdat de onderwerpen heel goed los van elkaar gevolgd kunnen worden.

De avonden worden gehouden in onze speellocatie aan de Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs.
Tijdens de training zal er voldoende gelegenheid zijn om tegen anderen te spelen.

Gevorderden kunnen ook deelnemen aan de proloog door mee te spelen op de eerste avond van de Rapid Bakker competitie op 21 januari. In de Bakker competitie kunnen tot maximaal 4 partijen op één avond gespeeld worden met een speeltempo van 20 minuten per persoon. Op de drie andere Bakker avonden kunnen de gevorderden kiezen voor de Bakker of voor de les.

We starten de avond met koffie om 8 uur en de training eindigt om 10 uur.
Tot half 12 is er gelegenheid om met een drankje nog wat na te praten of nog een partijtje te spelen.

De kosten bedragen 40 euro.

Na deze training is het mogelijk om lid te worden van 3-Torens. Daarbij zal de trainingsbijdrage van het lidmaatschap worden afgetrokken.

Neem voor meer informatie of om in te schrijven contact op met 06-33033017 of stuur een email aan post@3-torens.nl

Cursisten nemen het op tegen docent

Op dinsdag 10 december lieten bij schaakvereniging 3-Torens vijf schaakcursisten hun opgedane kennis zien tijdens een simultaanwedstrijd tegen de voorzitter, tevens één van de docenten.

Acht personen hadden zich opgegeven voor de 13 avonden durende schaaktrainingen. De groep was opgedeeld in beginners en gevorderden. Tijdens de lessen werden allerlei thema’s besproken zoals beginopeningen, dubbel aanvallen, vorken met pion en paard, eindspelen en verschillende openingen zoals de Siciliaanse opening. De lessen werden verzorgd door verschillende schakers annex docenten van 3-Torens. Tijdens het tweede deel van de cursusavonden kon ieder de verkregen vaardigheden in praktijk brengen tijdens een potje schaken tegen een medecursist.

Tijdens de twaalfde les werd een simultaan gehouden tegen Arjen Hofman, voorzitter van 3-Torens. Zoals uit bijgevoegde foto duidelijk blijkt, werd er fanatiek gestreden en met goed resultaat. De voorzitter werd verslagen met 4 ½ tegen ½ punt! De training was misschien wel een beetje te goed!

De laatste avond op dinsdag 17 december werd gezamenlijk besproken hoe de cursisten zich verder kunnen bekwamen in het schaken tot het einde van het seizoen. Uitgangspunt daarbij is dat men zoveel mogelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders gaat spelen en eventueel de gespeelde partijen besproken kunnen worden met een toegewezen schaakmentor.

Het enthousiasme van de cursisten is mede aanleiding om begin volgend jaar weer een beginners- en gevorderden cursisten te starten. Deze cursus duurt weer 13 weken en wordt elke dinsdag gehouden in het gebouw van de Wijnstok gemeente aan de Rodenrijseweg 295 in Berkel en Rodenrijs. De kosten voor deze cursus bedragen € 40,–. Meer informatie over deze cursus is te vinden op de website: www.3-Torens.nl. Meer informatie krijgen of aan te melden kan door een email te sturen naar post@3-torens.nl of te bellen met 010-5113736 (‘s avonds svp).

Bart wint het Kerstschaak!

Het was de laatste avond voor de Kerstvakantie een hele gezellige avond vol doldwaze situaties op de borden. Onze wedstrijdleider had Kerstschaak op het programma gezet. Nu zou je misschien verwachten dat we bij kaarslicht zouden spelen, of dat 3-Torens zou optreden met drie stemmig gezongen kerstliedjes. Maar nee, Giovanni had iets veel gemeners bedacht. Toe we de speelzaal binnen kwamen lagen er allemaal kaartjes omgekeerd op tafel. En die kaartjes mochten gespeeld worden in plaats van een zet te spelen.

Daarbij, hoe bedenk je het,.. mochten de spelers alleen het aantal kaartjes trekken dat door de wedstrijdleider in al zijn wijsheid was bepaald. Daarbij deed hij een (volledig mislukte) poging om het  om het verschil in speelsterkte te compenseren. Sneu voor de kampioen van 3-Torens. Iedereen had wel een (heel klein) beetje medelijden met hem.

Nu was het vrij aan de bezitter van de kaartjes om te vertellen wat er op stond, maar de meesten kozen voor het verassingseffect. Zo kon het zo maar gebeuren dat een gewonnen eindspel ineens veranderde in een totaal verloren stelling om de tegenstander zijn kaartje speelde met “neem een witte toren en een zwarte toren van het bord”. Of wat dacht je hier van “de koning mag tweemaal achtereen niet schaak gezet worden”… Heb je eindelijk een prachtig mat waar niet meer aan te ontkomen valt, en dan moet twee beurten na elkaar zo maar iets anders doen!

Toch werd er echt flink geschaakt. Iedereen wilde het onderste uit de kan halen. Niet alleen de vaste spelers van 3-Torens, maar ook de 6 cursisten die meespeelden. En ook Bart, ons jeugdtalent van weleer.

Hier zien we we Aad, Arie, Jan G en Joeke in actie.

Robert neemt het op tegen Rinus en Hans probeert Giovanni te slim af te zijn.

Het was een mooi slot van 2019. En wat was voorspeld kwam niet uit. Doorgaans weer onze wedstrijdleider deze vreemde schaakvarianten op de een of andere manier op zijn eigen naam te schrijven. Maar nu liep alles anders. Want niemand had rekening gehouden met onze mister X; het geheim van Bleiswijk:

Hier maakt Bart, met de zwarte stukken, het bijzonder lastig lastig voor Arie, met de witte stukken.

De winnaar van het Kerstschaak was Bart.

Gefeliciteerd!

Een geweldige come back van ons 3-Torens jeugdtalent!

Tata Steel Chess Tournament Nabespreking – 28 januari

Beste schakers en andere geïnteresseerden,

Inmiddels is het al de 82ste keer dat het Tata Steel Chess Tournament gaat plaatsvinden in ons land.
Dit toernooi heeft al veel allure zowel binnen als buiten de schaakwereld. Niet voor niets heeft het ook wel de naam “Wimbledon of Chess”.
Wij als schaakvereniging 3-Torens volgen dit toernooi natuurlijk volop.

Twee dagen na dit toernooi zullen twee van onze leden het gehele toernooi samenvatten en de belangrijkste momenten terughalen en op het bord zetten.
Het zal natuurlijk gaan over de winnaar. Zal het weer Magnus Carlsen worden?
Wat waren de onverwachte overwinningen?
Welke partij werd het mooist gespeeld?
Perfect als je nog niet het gehele toernooi hebt kunnen volgen of meer wil te weten komen over het schaken.

De datum van de nabespreking is op 28 januari.
Entree is gratis en de bespreking vangt aan om 20:05. Inloop is om 19:45 met een kop koffie/thee.

3-Torens heet iedereen van harte welkom bij de Tata Steel Chess Tournament nabespreking. Hopelijk tot dan!

Locatie 3-Torens:
Gebouw Wijnstokgemeente
Berkel en Rodenrijs
Rodenrijseweg 295

Mocht je nog vragen hebben over dit evenement stuur dan een mail naar wedstrijdleider@3-torens.nl of app naar 0633033017.