Strijd barst los in tweede periode

De tweede periode is van start gegaan. Vrijwel alle favorieten in beide poules wisten te winnen in deze eerste ronde, al ging dat in sommige gevallen wel met de nodige moeite gepaard. Leuk ook dat er deze ronde maar liefst 3 nieuwe spelers voor het eerst dit seizoen meespeelden in de interne competitie!

Groep 1

In groep 1 was de auteur van dit verslag vrij snel klaar tegen Egbert. In een aangenomen Catalaanse partij maakte Egbert een fout in de opening. Dit leidde tot een gevaarlijke aanval van wit en toen Egbert kon kiezen tussen torenverlies of mat gezet worden geloofde hij het wel en na 13 zetten konden we richting de bar.

In de partij tussen Arjen en Martin nam Martin het initiatief op de damevleugel. In eerste instantie leek er nog niet zo heel veel aan de hand, maar toen Arjen een paar onnauwkeurige zetten deed, profiteerde Martin hier optimaal van en een paar zetten later stond er een pion gevaarlijk op g7, en toen geloofde Arjen het verder wel.

Playing barman Wong speelde tegen Jan Breugem. Hij won ergens een pionnetje, maar het was nog geen makkelijke stelling om te winnen. Jan gaf goed partij, maar uiteindelijk was Wong’s eindspeltechniek toch sterk genoeg om Jan op de knieën te dwingen.

Dan de debutanten in groep 1. Beide gaven lang goed partij, maar moesten uiteindelijk toch hun meerdere erkennen in hun tegenstander. Zenun speelde tegen Rinus. Twee compleet verschillende spelstijlen kruisten elkaar hier. Zenun wil (snel) vooruit, altijd op de loer voor een gevaarlijke aanval of tactische verwikkelingen. Rinus daarentegen speelt heel degelijk en zijn verdediging is vaak moeilijk te breken. Dat laatste bleek ook vanavond. Hoewel Zenun naar voren trachtte te stormen met zijn pionnen, hield Rinus alles onder controle. Hij had een licht overwicht, en toen blunderde Zenun een loper weg met De7 in onderstaande stelling.

vd Linde - Cormehic fragment, Intern 2.1

Na ..De7 sloeg Rinus toe met Txb5! en de pion kan niet terugnemen, vanwege de dubbele aanval op de toren op de c-lijn. Zenun gaf direct op.

Tenslotte Erik-Arno. Uiteindelijk wist Arno te winnen, maar Erik heeft zeker kansen gehad op remise. Het cruciale moment kwam in onderstaande stelling:

Smits - van Houten fragment, Intern 2.1

Erik dacht hier dat een tussenschaakje (Df2+) nooit kwaad zou kunnen, maar juist dit tussenschaakje zorgt voor een pionverlies (Dc1+, waarna de pion op c3 wordt opgegeten) dat uiteindelijk de doorslag zou geven in deze partij. Simpel Lxe4 zorgt voor een min of meer gelijk eindspel. Erik bleef nog lang taai verdedigen, Arno zocht naar een plan, maar uiteindelijk vond hij dit plan, snoepte nog een paar pionnetjes en tenslotte deed Erik met een kamikaze-actie zijn dame in de aanbieding.

Groep 2

Vanaf deze periode geeft Martin vanaf 19:30 een training aan enkele jeugdspelers, die daarna een potje kunnen meespelen in groep 2 van de interne competitie. In de eerste ronde werden de jongere spelers tegen een vrij sterke speler geloot, waardoor kansen op een resultaat minimaal leken en dit bleek ook zo uit te komen .

Menno won van Dylan, die volgens Menno best goed partij gaf, maar een ratingverschil van 1100 punten komt natuurlijk ergens in de partij naar boven en geeft de doorslag. Hetzelfde gold voor de partij van Axel tegen Theo, die ook weer eens een potje kwam meespelen in de interne competitie. In het koningsgambiet raakte Axel echter al op zet 3 de weg kwijt, en dat is gevaarlijk in zo’n scherpe opening. Theo profiteerde optimaal en pakte eenvoudig de winst.

Een andere debutant, Hidde, gaf wel goed partij tegen Tony. Hij stond zelfs beter, een pion voor en zijn stukken beter ontwikkeld, maar zag helaas een mat-in-1 over het hoofd. Tony schroomt nooit om een pion of zelfs een stuk in de aanbieding te doen voor open lijnen en gevaarlijke dreigingen, en ook dit keer betaalde zich dit dus uit in de volle winst.

Bart wist vrij snel te winnen van Giovanni, maar hoe hij dat deed heb ik niets van meegekregen. De mooiste, spannendste en langste partij in groep 2 deze ronde was de partij tussen Jaysen en Joeke. Joeke won een pion en had lang het betere van het spel. Jaysen ging echter met zijn koning moedig aan de wandel en dit leidde uiteindelijk zelfs tot winst van een stuk. Omdat Joeke in de afwikkeling hiervan ook niet de beste voortzetting vond, kon Jaysen ook nog een paar belangrijke pionnen winnen. Joeke stond met de rug tegen de muur en Jaysen maakte het vervolgens knap af.

Reacties gesloten.