Rinus en Eric winnen 2e Bakker avond!

In de tweede ronde van “de Bakker”, de rapidschaakcompetitie van 3-Torens, was het weer een gezellige drukte. Ook het 3-Torens viertal speelde een thuiswedstrijd in de zijkamer van onze accommodatie aan de Smitshoek. Er werd hard gestreden en toen de rookwolken optrokken waren er 2 winnaars met beide een 100% score: Eric Hoogenes en Rinus van der Linde.

Er gebeurde veel op alle borden. In ronde 5 was Van Vaalen – Van Houten een spectaculaire pot. Arno dacht met een truc materiaal te winnen, maar het bleek allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Uiteindelijk won Martin een paard en ging met 2 torens tegen een toren en een pion het eindspel in. Het leek toen een makkelijke overwinning te worden, maar Arno toverde nog een bijzondere truc uit de hoge hoed waardoor het toch remise werd.

Van Vaalen-Van Houten na …Te1

Van Vaalen - Van Houten fragment, Bakker ronde 5

In ronde 6 weer veel spannende partijen. De topper tussen de Hoogenessen werd in het voordeel van Eric beslist. Ook kwam in deze ronde de vraag naar voren: wanneer is het een goed moment om op te geven? In ieder geval gebeurde het een paar keer te vroeg. Jan Breugem gaf op tegen Rob Nuijen in onderstaande stelling:

Breugem – Nuijen na …De1+

Breugem-Nuijen fragment, Bakker ronde 6

Uiteraard volgt mat als wit de zwarte dame neemt met de toren, maar wit heeft hier nog de mogelijkheid Df1! en er zit niets anders op voor de zwarte dame dan om zich terug te trekken of dames te ruilen. Ook in ronde 8 zagen we een te vroege opgave toen Arno Verbakel dacht een toren te verliezen tegen Eric Hoogenes, maar dit eenvoudig gepareerd kon worden door een loper tussen het schaakje van de dame te plaatsen.

Hoe het wel moet liet Dylan Achuthan zien in deze ronde. Hij had op een gegeven moment een dame, een loper en een paar pionnen achterstand tegen Axel v/d Klugt, maar wilde van geen opgeven weten! Door sterk te spelen en te profiteren van een paar foutjes van Axel wist Dylan alsnog te winnen, knap hoor!

In de zevende ronde deed de familie Hoogenes goede zaken door Van Houten (Eric) en Drenthen (Menno) te verslaan. Ook Rinus ging verder met zijn zegetocht. Ditmaal was Arno Verbakel het slachtoffer. Leuk was dat we in deze ronde twee zij-instromers hadden van het viertal: Giovanni Netten en Arie Ymker (van Moerkapelle). Ronald Damhuis en Hans Kunnen waren echter niet van plan hun een succesvolle entree te gunnen en beide viertal-spelers gingen ten onder.

In de 8e ronde versloeg Rinus erg knap Menno met zwart. Dit deed hij door al zijn stukken op rij 7 en 8 te positioneren op zo’n manier dat het compleet gewonnen was voor zwart. Zelf heb ik het niet kunnen aanschouwen, maar het klonk wel vrij bizar. Tenslotte een knappe prestatie voor snelschaker-pur-sang Tony Tang, die deze ronde met zwart won van Martin van Vaalen.

In de totale tussenstand over 2 avonden gaat Eric Hoogenes aan kop, gevolgd door Rinus van der Linde en Leon Huijsdens. Maar met nog 2 avonden te gaan kan er nog alles gebeuren en maken ook de overige achtervolgers (Menno, Bert, Arjan, Zenun, Henk, Arno & Arno) zeker nog wel kans op de Bakker-titel. De volgende Bakker-avond is op 5 februari 2016.

Reacties gesloten.