Een lekker dutje tussen Den Haag en Rotterdam

Er stonden in de A-groep 4 partijen op het programma dinsdag 9 mei, maar er werden er toch maar 3 gespeeld. Zenun moest het opnemen tegen Hans v/d B, alleen die was in geen velden of wegen te bekennen. Vreemd, omdat hij zich meestal wel netjes afmeldt als hij niet komt spelen. Telefonisch was hij ook niet te bereiken. Iets na 20:30 kregen we de reden geappt: hij was in de metro in slaap gevallen en pas in Rotterdam weer wakker geworden. Inmiddels was Zenun al aan het spelen tegen Jan, dus kon Hans weer onverrichterzake terug richting het Haagse.

Groep A

Er bleven 3 partijen over. Veruit de saaiste partij deze avond was die tussen Martin en Egbert. Alles werd afgeruild en terwijl Hans nog heerlijk lag te dromen over ongetwijfeld een glorieuze koningsaanval, werd de vrede al getekend tussen Martin en Egbert.

Op de overige borden was wat meer spektakel te beleven. Zo offerde Arjen tegen mij al op de 4e zet zijn paard, in een bekende variant van het Russisch (Cochrane-Gambit). Ik wist ongeveer wat ik hier tegen moest doen, maar het blijft een scherpe, open stelling met kansen voor beide partijen (voor het paardoffer krijgt wit wel 3 pionnen terug). Ik liet op een zeker moment Arjen verleiden tot een vork om het stuk terug te winnen. Hier had hij wel oren naar, maar de concessie was wel dat zijn koning in het centrum bleef hangen. Een zeer scherpe stelling en Arjen miste een paar keer de beste voortzetting, en dan kan het in dit soort stellingen snel gaan. Slechts een paar zetten (maar wel vele minuten denktijd van beide kanten) later was het gespeeld en moest hij opgeven, omdat er teveel dreigingen waren en Arjen te slecht ontwikkeld was om het allemaal te pareren.

Léon had tenslotte een hele kluif aan Rinus, maar wist uiteindelijk wel het punt binnen te halen. Rinus nam vrij snel een voorsprong qua tijd (maar dat krijg je vrijwel altijd cadeau van Léon, tenzij je Arjen Hofman heet) en de g3-Benoni bleef lange tijd complex en veel stukken bleven op het bord staan. In de verwikkelingen wist Léon ergens een pion te winnen en menigeen verwachtte dat hij dit wel eenvoudig binnen zou slepen. In het eindspel werd het echt toch nog zeer spannend. Rinus kreeg gevaarlijke tegenkansen tegen Léon’s koning en bij correct spel leek dit – in de analyse achteraf – zeer moeilijk tegen te houden. Het probleem was echter dat Rinus maar een paar seconden had om de juiste voortzetting te vinden, en in plaats van de juiste zetten te vinden viel helaas zijn vlag (al moet gezegd worden dat op dat moment de stelling ook nauwelijks nog winstkansen meer bood). Martin en Hans v/d b. zijn nu nog de enige die Léon kunnen afhouden van het kampioenschap.

Groep B

Om ervoor te zorgen dat Jan niet teveel naast zijn schoenen gaat lopen na al die overwinningen in de B-groep, werd hij deze keer ingedeeld tegen een van de sterkere spelers uit de A-groep. Zenun bleek inderdaad een maatje te groot voor Jan, al moet gezegd worden dat hij het lang vol hield. Materieel bleef het lang in evenwicht, maar Zenun had al wel vrij snel een positioneel overwicht met het initiatief. Hij stond de hele partij beter en wist ook te wonnen, ondanks een foutje op het einde. Gelukkig vond Jan het wel een hele leuke partij, zijn genot daarover werd tijdens de partij ook niet onder stoelen of banken geschoven.

Dan de andere favorieten, Henk en Cok. Die speelden tegen elkaar een partij waarvan m.i. het evenwicht nooit echt werd verbroken, ook al speelde Cok een groot gedeelte van de partij met een pion meer. Dit was echter een vrij waardeloze dubbelpion, waar weinig eer aan te behalen viel. Ook zijn toren stond passief een andere pion te dekken en het leek me sterk dat er een winnaar uit deze partij zou komen – tenzij een van de heren zou gaan blunderen. Dat gebeurde niet en dus was remise het logische resultaat.

Twee andere subtoppers wisten wel te winnen. Dit zijn de jongste aanwinsten van 3-Torens: Dylan en Jesse. Jesse speelde tegen Hans en dat ging erg lang gelijk op. Ik had hier dan ook een remise verwacht, maar in het eindspel wist Jesse zijn koning goed te activeren, en nadat de lopers werden geruild, wist Jesse zugzwang af te dwingen bij Hans. De koning mocht smullen van Hans’ pionnen en dit werd fataal.

Dylan wist Joeke te verslaan. Hier viel de beslissing een stuk eerder. In het middenspel zag Joeke een aftrekschaak over het hoofd, hetgeen een dame opleverde voor Dylan. Joeke kon daarna wil inslaan met een toren op g2 en de koning van Dylan schaakzetten (de toren werd gedekt door een paard). Er was echter geen goed gevolg beschikbaar voor Joeke, en als de aanval niet doorzet sta je een dame achter. En dan is het resultaat meestal snel duidelijk…

Reacties gesloten.