Laatste periode begonnen!

De derde periode is begonnen. Dit jaar spelen we voor het eerst met drie periodes, waarbij gepromoveerd en gedegradeerd kan worden. We zien nu dat in de derde periode in de eerste groep in ieder geval allemaal schakers zitten die ook regelmatig komen. Een uitkomst is dan ook in ieder geval dat de opkomst in de eerste groep waarschijnlijk vrij hoog zou moeten zijn deze periode. Dat bleek in ieder geval tijdens de eerste avond, waar het in de eerste groep drukker was dan in de tweede (terwijl daar meer schakers zijn ingedeeld).

Groep 1

In de eerste groep zagen we 4 partijen. Rinus speelde tegen Martin. Het evenwicht werd hier nooit echt verstoord. Toen Rinus met een licht ruimte-overwicht, met verder gelijke stellingen maar met minder tijd voor Rinus, een remise-aanbod deed, verwachtten enkele toeschouwers dat dit aanbod wel geaccepteerd zou worden. Achteraf bleek achter dat Martin dit remise-aanbod niet had gehoord, en er werd verder gespeeld. Uiteindelijk bleef het gelijk opgaan, en het 2e remise-aanbod van Rinus in het verre eindspel werd wel geaccepteerd.

Dan Egbert tegen Zenun. Ook hier een spannende, gelijk opgaande partij, waarbij Zenun wellicht ietsje sterker stond, met iets meer ruimtevoordeel. Het eerste remise-aanbod van Egbert werd dan ook afgewezen. Uiteindelijk was het alleen Egbert die eventueel nog door kon spelen, maar in onderstaande stelling vond hij dat te gevaarlijk, vanwege de dreiging van wit’s dame in combinatie met de gevaarlijke doorgebroken pion op f6. Het leek de juiste beoordeling van Egbert.

Zelf speelde ik tegen Erik. De opening speelde ik iets beter, waardoor ik al vrij snel het initiatief kon nemen in de partij. Daarna brak er een fase aan waarin ik weinig tot geen voortgang kon boeken, totdat in onderstaande stelling Erik 23. Ld5? speelde (Kh2 was noodzakelijk). Nu wint zwart met 23…h5! veel materiaal. Na 24. Lxf7 blijft de schade beperkt tot een loper, maar ook dan is de partij in principe over. Erik speelde 24. Lxc6 waarna ik een paar zetten later de toren kon inrekenen.


Tenslotte nog Bart tegen Jaysen  (uit groep 2). Bart kwam veel beter uit de opening, had meteen dreigingen tegen de koning van Jaysen en won twee pionnen. Later kreeg Jaysen echter tegenspel en wist een stuk te winnnen. In het eindspel wist Bart echter door een vork alsnog te winnen. Een leuke (maar zeker niet foutloze) partij dus!

Groep 2

Arjen had nog niets gewonnen dit jaar in de interne competitie, en mocht het (mede daardoor) nu in groep 2 proberen. Dat pakte beter uit. Hij wist Jan Breugem te verslaan, die op zich goed speelde tegen Arjen’s Benko-gambiet, alleen hij verbruikte hierbij wel (te) veel tijd. Dat brak hem later op. Toen Arjen met twee toren’s op de 7e rij binnenkwam werd het lastig om de verdediging nog goed bij elkaar te houden. Eerste overwinning van Arjen dit jaar in de interne competitie (en de koppositie in groep 2) is dus een feit!

Tony speelde tegen Hans. Tony wilde uiteraard vol gaan aanvallen tegen Hans’ koning, en hij wist met zijn h-pion op de 6e rij te komen, maar erg gevaarlijk was het niet. Hans koos voor tegenspel op de damevleugel, speelde lang een heel degelijke pot, en wist twee pionnen voor te komen. Helaas gebeurde toen wat Hans vaker overkomt in het verre middenspel/eindspel: hij beging een fout. Tony kon gevaarlijk binnendringen in Hans’ stelling, en als je Tony teveel aanvalskansen geeft weet hij daar meestal wel raad mee. Zo ook nu, en even later moest Hans berusten in de nederlaag.

Reacties gesloten.