Kouwe kikker

Krankzinnigheid is erfelijk, je krijgt het van je kinderen. Dat spreekwoord gierde door ieders hoofd in de tijdnoodfase van de match in Gouda (herkent u hem al?). Maar laten we als goede cliffhanger bij het begin beginnen. Ronald haalde zoals gewoonlijk Egbert en Rinus op. Rinus was naar eigen zeggen niet in vorm want er is een verhuizing op komst; naar een appartement dat op loopafstand is van de Gall & Gall. Onze whisky liefhebbers begrijpen dat wel.
In Gouda moesten we op zoek naar een nieuwe locatie, het biljartpaleis van wijlen Jan de Hoog. Eerder speelde Messemaker in het Denksportcentrum te Gouda, een gebouw waar ook de dammers en bridgers welkom waren. De bovenverdieping stond nog leeg dus toen Jan de Hoog voorstelde om daar een paar biljarttafels neer te zetten, vonden de andere verenigingen dat wel een goed idee. Dat ging echter niet door omdat de gemeente biljart niet als een denksport zag. Dom, dom, dom, want Jan kocht een pand op het industrieterrein, richtte dat in met een 8-tal professionele tafels en bood de benedenverdieping aan voor andere verenigingen. Einde Denksportcentrum te Gouda, maar wel een prachtige locatie voor een schaakvereniging.
Onze Springer had vooruit gespeeld en verrassend gewonnen. Zelf vond hij het vanzelfsprekend zodat we op zoek gaan naar het notatieformulier. Op bord 1 bezondigde Arjan zich aan een tandeloze bestrijding van de Wolga. Zonder teamleider kunnen we niet vooruit maar deze speler hoort echt naar het eerste team verbannen te worden. Met de witte koning begon hij een wandeltocht naar h6 alwaar hij zich mat liet zetten. Naast hem was het al niet veel beter. Ronald liet zich vastzetten in de draak en zonder zwarte loper was het moeizaam manoeuvreren. Via een pionoffer werd de stelling geopend maar die pion liep uiteindelijk door naar de achterlijn.
Rinus begon oppervlakkig in een aangenomen dame-gambiet en wist de pion niet terug te winnen. Zwart verstevigde eenvoudig de stelling en leek vrij makkelijk te gaan winnen totdat Rinus een alles of niets aanval begon op de koningsvleugel. Het werd ingewikkeld, de zwarte stukken loerden naar de witte koning maar telkens werd er weer een nieuwe dreiging gevonden. Helaas bleek 1 overbodig pionzetje fataal. Egbert kwam heel moeilijk uit de opening, moest de koning in het centrum houden maar kwam gaande de partij beter in zijn spel. Toen de dames geruild waren ging het Egbert paard meedoen en werd er een pionnetje gebietst. Na een tapje liet hij zich echter kinderlijk eenvoudig vorken.
Op 5 was een vreemde stelling op het bord verschenen, een beetje Springer-achtig maar bij navraag bleek hier Arjan aan het werk te zijn. Alle stukken stonden over en weer in en je moest vele zetten vooruit rekenen om te zien wie er materieel voordeel had. Een aantal zetten later bleek dat Arjan dat niet was. Als invaller hadden we Jan bij het Vierkantje gestrikt en hij leek wel een leuke partij te spelen, ware het niet dat hij al vroeg een stuk achter stond.
En op bord 7 was onze voorzitter weer aan het schuiven. Als we een damvereniging zouden hebben, zouden we hem kunnen transfereren, maar de herinnering aan zijn zoon doet ons veel vergeven. De ouderen onder ons kunnen nog de avonden herinneren waar Joost, zonder al te veel schaakkennis en met minimale tijd op de klok, in gierende tijdnood zijn tegenstanders tot vertwijfeling wist te brengen. Na enig schuifwerk wist Erik uit de verdediging te komen maar hij vergat om dames af te ruilen om zijn sterke loper te activeren. Toen die loper werd geruild tegen een kreupel paard had zijn tegenstander D+2 pionnen versus D+pion. Terwijl de klok deed denken aan boerderijen in Groningen werden er vele schaakjes gegeven en schoven de pionnen langzaam naar de achterlijn. Nadat zijn tegenstander dames ruilde, promoveerde de pion van Erik met schaak zodat hij de achterlijn kon bezetten en het zielige pionnenduo moest wachten totdat het werd opgevroten. Beide spelers waren enkele jaren ouder geworden, maar het was duidelijk wie deze avond de koelste kikker was. Dat DNA-verhaal zou toch wel eens kunnen kloppen.

Reacties gesloten.