Huppakee weg

Met knikkende knieën vertrokken we met 7 man op weg naar het verre Hellevoetsluis. Wederom maar 7 spelers in het tweede? Ja, dit keer gaf onze voorzitter de voorkeur aan vertroeteling door zijn echtgenote vanwege een licht hoestje en alarmerende verhoging tot 38 graad. Met een goede uitslag zou de degradatielijn definitief uit zicht verdwijnen maar Pionier was wel medekoploper in de klasse 3C.
Gelukkig kon Henk weer een keertje meedoen, hadden we Arjen als invaller, leek Egbert de winterslaap te boven en kwamen we op tijd aan. Dat is wel een verademing bij het spelen in het tweede, een teamcaptain die op tijd vertrekt en op tijd alle spelers benadert. In Hellevoetsluis was de ontvangst hartelijk, er was taart bij de koffie, de prijzen van de consumpties waren vooroorlogs en de borden stonden reeds klaar.
Maar toen gebeurde het. Iets wat we nog niet eerder hadden meegemaakt. Op bord 2 kreeg Ronald een klassieke Ben-Oni waarbij de tegenstander de stukken steevast op de verkeerde plaats posteerde. Ook Henk had een tegenstander die veel moeite deed om zijn eigen stelling om zeep te brengen. Jan kreeg een zwarte Leeuw te verwerken waarbij hij gewoon door het centrum kon opstomen. Tussenstand 1-3, aan het eerste bord waren ze te sterk geweest, nog voordat we tijd hadden gehad om even rond te lopen. Wat was hier aan de hand? Had onze voorzitter via zijn belchinees ingegrepen? Tijd om op onderzoek uit te gaan.
Op bord 3 mocht Arjen ongestoord opstomen met zijn Grand Prix attaque, op bord 5 had Zenun gratis een pion gekregen, een bord hoger had Egbert zomaar een stuk gepakt en op 8 leek Hans op weg om over de g-lijn zijn tegenstandster op te rollen. Bij discrete navraag aan de bar kregen we te horen dat de Pionier angst had om te promoveren. Maar dat riekt naar matchfixing, iets wat binnen de RSB nooit voor zou kunnen komen. Dan zouden de competitieleider en het bestuur wel ingrijpen, zo hadden wij in het verleden vernomen.
Het was duidelijk. Men zag de 3-Torenaars als medewerkers van een Levenseindekliniek zonder dat er aan de zorgvuldigheidseisen was voldaan. Zenun was het daar niet mee eens en gaf zijn tegenstander ruimte om met eeuwig schaak te ontsnappen. Die trapte daar niet in zodat het volgende punt binnen was. Ook Egbert had ethische bezwaren en probeerde om ondanks een stuk voorsprong in een remise eindspel te belanden maar ook die poging mislukte. Tussenstand 1-5, het begon er nu wel erg verdacht uit te zien en we hadden weinig trek in een parlementaire enquete. Arjen had dat door, kon verschillende malen eenvoudig winnen maar koos voor een remisevariant. Hans spande de kroon, kon via een stukoffer mooi toeslaan maar verkoos om dame en koning op 1 lijn te zetten en de vijandige loper naar die lijn te jagen. Huppakee weg, een 2,5-5,5 uitslag en niemand die zal bevroeden wat er deze avond werkelijk gebeurde in Hellevoetsluis. Zand erover.

Reacties gesloten.