Giovanni eindigt op een mooie 3e plek met 6 uit 9

In het begin van elk nieuw jaar wordt één van de meest bekende schaaktoernooien gehouden in Nederland. Vroeger wel bekend als het Hoogovens Schaaktoernooi en nu beter bekend onder Tata Steel Chess Tournament. Het wordt gehouden in het kleine dorpje Wijk aan Zee en de schaak pers uit de hele wereld verzameld zich hier om de partijen te volgen van de wereld top.

Maar dat is niet wat Tata Steel Chess zo uniek maakt. Naast het toernooi van de grootmeesters, spelen ook de amateurs in grote getalen en in allerlei toernooien hun partijen. En gewoon samen met de grootmeesters in de sporthal.

En Giovanni is erbij. Hij is de laatste tijd een stuk sterker gaan spelen en wil nu graag door in korte tijd 9 partijen te spelen in de tienkamp zijn KNSB rating een flinke impuls geven. De eerste partij is gespeeld op vrijdag 17 januari en via de whatsapp kreeg ik het kleinood binnen. Een Engelse opening. Giovanni heeft wit. Je kunt keurig volgen hoe hij zijn tegenstander van het bord schuift! deze partij zou mooi als voorbeeld kunnen dienen in een thema les over “de verre vrijpion wint”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tweede partij ging het aanvankelijk goed, maar Gio zag iets later in de partij over het hoofd en dat kostte hem de kop..

Eerherstel volgde snel daarna in de derde partij die een goede overwinning opleverde.

De vierde partij was een gierende hartkleppen partij. In de tijdnood fase kwam Gio duidelijk gewonnen te staan. Maar toen deed zijn tegenstander een ongeldige zet en waarbij de koning van Giovanni schaakmat werd gezet. Gelukkig zijn er goede scheidsrechters op Tata en dit werd gecorrigeerd, waarna Gio ook zijn vierde partij won. Hij staat nu (20 januari) 3e en heeft maar een halfje minder dan de nummers 1 en 2.

De 5e partij is een Siciliaanse jungle geworden, waarbij Giovanni de witte stukken mocht hanteren. De uitkomst was remise. Hiermee staat Giovanni als enige nog steeds op de derde plaats, maar nu wel met 1 punt achterstand op de nummers 1 en 2…

De 6e en de 7e partij heeft Gio ook remise gespeeld. Hij handhaaft daarmee zijn 3e plek positie. En nu nog twee keer winnen, dan is er nog kans op de 1e plek!

De achtste partij op zaterdag was opnieuw een keurige remise. En aan het einde van de zaterdag kreeg Giovanni te horen dat zijn laatste partij op zondag tegen de nummer 1 van de tienkamp niet meer gespeeld zou worden. De jeugdspeler had bij de wedstrijdleiding gemeld dat hij niet kon komen. Deze speler is tweede geworden met 7 punten en de kampioen van de tienkamp haalde 7,5 punt.

Giovanni heeft met 6 uit 9 goed gescoord. Zijn Toernooi Prestatie Rating is 1470. Ruim 100 punten meer dan zijn huidige rating van 1346. Dat gaan we zeker ook terugzien in de nieuwe KNSB Ratinglijst van 1 februari!

Gefeliciteerd Giovanni met dit mooie resultaat!

Alle uitslagen staan op https://www.tatasteelchess.com/players/amateurs/tournaments/2020/nine-round/8/1/1000

Reacties gesloten.