Eerste team delft onderspit tegen Shah Mata

In een bloedstollend spannende strijd heeft het eerste team van 3-Torens haar eerste nederlaag van het seizoen geleden. Na het gelijke spel in de eerste ronde tegen SO Rotterdam lijkt direct terug promoveren naar de eerste klasse erg ver weg.

Helaas moesten we onze eerste thuiswedstrijd aantreden zonder onze sterkste speler, Egbert was als altijd bereid om in te vallen. In de beginfase leek er weinig aan de hand. Bord 1 (Leon) en 2 (Arno) zagen er al snel best aardig uit, en ook de staartborden (6-Arjan, 7-Martin en 8-Egbert) kwamen goed uit de opening. Bij Wong (3), Rinus (5) en Menno (4) leek het nog alle kanten op te kunnen gaan. We hadden echter nog een lange avond voor de boeg.

Het waren zonder uitzondering lange en spannende partijen. De eerste die op moest geven was Rinus (en dat was al in de tijdnoodfase!). Rinus kwam gedurende de partij een pion achter, ook positioneel werd hij langzaam met de rug tegen de muur gezet, en hij stond fors achter in tijd. Toen zijn tegenstander in Rinus’ tijdnood een tactisch grapje uithaalde en de dame won, besefte Rinus dat het tijd werd om op te geven. 1-0 voor Shah Mata.

WP_20151030_002

Vervolgens werd de vrede getekend op bord 8. Egbert en zijn tegenstander hadden beide vrijpion(nen) gecreëerd, en de tegenstander had bovendien een koning die vrij tochtig stond. Egbert zag echter geen mogelijkheden om door te spelen op de winst en besloot de koning van zijn tegenstander schaak te (blijven) geven. Zijn tegenstander vroeg zich af of het nu al 3x dezelfde stelling was… om aan alle onzekerheid een einde te maken speelde Egbert nogmaals dezelfde zet en de remise was een feit. 1,5-0,5 voor Shah Mata.

Martin speelde een leuke partij, waarin hij met zwart in een Franse doorschuifvariant de wedstrijd doorschuiven op de damevleugel doorzette. Hij schuif duidelijk beter en sneller dan zijn tegenstander, want hij wist een toren te winnen, zonder dat zijn tegenstander echt gevaarlijk wist te worden op de koningsvleugel. Even later moest hij echter een kwaliteit teruggeven, en het werd toch nog spannend, hoewel hij steeds wel (iets) beter bleef staan. Het eindspel ging hij in met een stuk tegen twee pionnen, en hij wist de tussenstand gelijk te trekken (1,5-1,5).

Op de borden 3 en 4 ging het minder goed. Wong werd langzaam van het bord afgeschoven door zijn tegenstander. Hoewel het materieel lang in evenwicht bleef, werd zijn positie op een gegeven moment niet meer houdbaar. Ook Menno had een lastige avond. Hij verloor een pion en later door een paardvork nog een kwaliteit. Toen zijn tegenstander de kwaliteit teruggaf tegen twee pionnen, kwam hij 3 pionnen voor in een eindspel met verder beide alleen een toren op het bord. Menno gaf zich gewonnen en zo kwam Shah Mata voor met 3,5-1.5.

WP_20151030_005

Dat leek niet echt een bemoedigende tussenstand voor 3-Torens, maar aan de andere kant was de stellingen op de borden die nog bezig waren wel duidelijk in het voordeel van 3-Torens. Arjan won vroeg in de partij een belangrijke pion door een fout van zijn tegenstander. Zijn tegenstander zag zich hierna genoodzaakt ook nog een kwaliteit te geven om nog enigszins spel en aanvalskansen te behouden. Die kwaliteit en de pion zag hij echter niet meer terug en toen de aanvallen gestopt werden en Arjan het initiatief overnam in de eindfase kon 3-Torens een punt bijschrijven.

Ook Leon stond eigenlijk al de hele avond beter. Zijn tegenstandster speelde een dubieuze variant van het Siciliaans, en Leon won een pion in de opening. Er was wel wat compensatie, maar toen de tegenstandster van Leon haar vrijpion op de c-lijn opgaf tegen een onbeduidende b-pion van Leon, was alle compensatie weg en was de overwinning eenvoudig.  De score was nu gelijk (3,5-3,5).

Als laatste was Arno bezig op bord 2. Hij ging met een groot tijdvoordeel en ongeveer gelijke stelling (al stond hij gedurende een groot deel van de partij zeker beter) de tijdnoodfase in. Het nieuwe speeltempo was echter in het voordeel van zijn tegenstander (15 seconden extra per zet). Het was erg spannend en onduidelijk hoe het af zou lopen. Er verzamelden zich veel toeschouwers om het bord heen. Beide hadden een toren en vijf pionnen. Zijn tegenstander bood remise aan, maar Arno zag nog winstkansen en speelde door. Even later wist Arno achter de linies van zijn tegenstander te komen met zijn toren, en leek een extra pion te winnen. Probleem was echter dat zijn tegenstander met zijn toren achter de centrumpion kon gaan staan. Arno’s koning en toren waren niet in de buurt om de pion te kunnen stoppen en helaas verloor Arno de partij.

Een spannende avond, waarbij Shah Mata uiteindelijk dus net iets sterker was dan wij. De volgende ronde is al over minder dan 3 weken, uit tegen Onesimus, dan gaan we voor de eerste overwinning!

Reacties gesloten.