3T-V3 op z’n retour!?

De laatste 2 wedstrijden van het 3e viertal gingen helaas dik verloren. De op een na laatste werd 1-3, met alleen winst voor Breugem; de laatste werd zelfs ½- 31/2 verlies, met alleen een remise voor  onze secretaris aan bord 1. Een knappe prestatie.

Eerst maar de op een na  laatste wedstrijd. Jan Gerkes verloor aan bord 1. Hierbij een verslagje in zijn eigen woorden:

“Een stukje schrijven over een gewonnen partij is natuurlijk altijd leuker dan over een verloren partij. En al helemaal als je bedenkt dat die verloren partij te wijten is aan het zomaar weggeven van een loper.

Ik speelde met zwart tegen Joost Molenaar. Tot de 24e zet ging het min of meer gelijk op. Ik meende zelfs dat ik in het centrum wat overwicht had met een sterke loper op d4. Wat er daarna gebeurde kan alleen met een black-out te verklaren zijn.

Ik nam met de sterke loper de pion op f2 in de veronderstelling dat deze niet teruggenomen kon worden met de toren op f1 omdat anders zijn andere toren zou vallen. De schok was groot toen mijn loper simpel door zijn koning werd geslagen. Mijn gedachtegang had een paar stappen overgeslagen. Toen was het knokken om er nog een remise uit te halen. Er zaten kleine kansjes in maar mijn tegenstander maakte geen fouten en uiteindelijk moest ik op de 64e zet capituleren.”

Jan Breugem boekte weer een regelmatige overwinning en Sjoerd kwam niet verder dan een 0.

Ikzelf leed dus ook een nederlaag. Mijn tegenstander kreeg een sterk paard op e5 en gaf daarmee i.s.m. met de toren op f1 en in de nabije toekomst ook de dame, druk op f7. Verdedigers waren genoeg aanwezig, maar het meest adequate Pc6 x Pe5 kwam niet in mij op. Het had hem een dubbelpion op e5 bezorgd en  een remise stelling.

De 2e wedstrijd was tegen Ivoren Toren. Jan Spoelstra scoorde het enige halfje en was daar zeer content mee gezien de hogere rating van zijn tegenstander.. Er kwam een stelling op bord waarin beide spelers elkaar klem hadden gezet, mede door de ongelijke lopers.

Ik probeerde het weer eens met d4, maar kreeg tot m’n verrassing c5 er tegenover. Later vroeg ik wat dat moest voorstellen. Hij antwoordde daarop dat hij een hekel had aan d4-openingen. Door c5 hoopte hij op Old- Benoni zei hij.  Ik sloeg en gaf de pion al gauw bewust terug. De partij ontwikkelde zich gelijkmatig, maar de engine gaf telkens aan dat ik iets beter stond, tot +50 toe. Dan doe je iets niet goed als  je verliest. Het einde had als aanleiding materialisme: ik dacht een pion te winnen, maar gaf daardoor een aanvalslijn van een toren vrij. Het einde kwam toen geforceerd.

Mijn partij was echter niet de eerste die voorbij was. Toen ik, nog bezig, opzij keek, zag ik van vader en zoon Nijboer de torens van hun tegenstanders al in het midden staan. Verbaasd was ik wel, want niet zo lang daarvoor had ik nog gekeken. Het zag er toen niet alarmerend uit, al had Joeke een halfopen g-lijn, maar nog niet gerokeerd. Ze lieten na afloop echter zelf weten geen kans te hebben gehad.

Al met al, we kunnen er op 20 maart weer tegenaan om iets van ons imago te redden

Reacties gesloten.