3-Torens V1 doet goede zaken in Overschie

Vrijdag 7 december ging ons eerste viertal op pad naar het pittoreske Overschie alwaar het plaatselijke schaakgenootschap zetelt in de mooie grote oude kerk. Ruim op tijd vertrok de bolide van Martin om eerst Menno op te pikken. Die verslikte zich bijna toen er werd aangebeld. Is het al zo laat? Niet eens meer tijd om alles op te eten? Welnu, dan toch maar de auto in en met de sandwiches op de knieën ging het richting Rodenrijs. Aldaar aangekomen overkwam Jan iets soortgelijks. Hals over kop moest hij de reparatie aan zijn lekkende vaatwasser staken, want zijn ongeduldige teamgenoten stonden hem al op te wachten. Snel de auto in naar het station Rodenrijs, net op de tijd voor de metro uit Den Haag. Maar Hans zat er niet in.. Tja, deze keer waren wij hém te snel af. Hij vroeg zich dan ook vertwijfeld af of hij niet degene was die een metro te laat was toen hij de auto instapte. Maar nee hoor, we hadden er gewoon allemaal echt zin in!

Daar aangekomen werd de auto buiten de parkeerzone geplaatst en liepen we terug naar de oude kerk, die niet te missen was, want hij torent ruim boven alle leuke huisjes uit. Even was het zoeken naar de juiste ingang, er brandde al licht, dus er moest een deur zijn die open was, en die was er. We werden er hartelijk welkom geheten. Ons plekje voor deze avond was een mooie kamer direct naast de ingang en volledig gereserveerd voor onze wedstrijd. In de kerk bleken meer van dergelijke zaaltjes te zijn en die waren deze avond allemaal ter beschikking van het Schaakgenootschap. Een bijzondere en mooie locatie! Ook wel een beetje apart om door de grote koude kerkzaal te moeten gaan als je een kopje koffie wilde halen of als je het kopje koffie even later weer ging wegbrengen!

De wedstrijd zelf verliep goed. Het begon allemaal wel wat onzeker. Want op bord 4 verspeelde Hans zich en moest als eerste een uitslag noteren die we niet hadden verwacht. Ja, inderdaad, 1-0 achter dus. Naast hem, op bord 3, zag de stelling bij Jan er nog onduidelijk uit. Dat zou nog van alles kunnen worden. En op bord 1, bij Menno, leek het langzaam steeds beter voor ons te gaan. De tegenstander van Menno stond na een Franse opening moeilijk en gedrongen. En Menno zorgde ervoor dat de mogelijkheden van zwart steeds minder werden. Op bord 2 speelde Martin met zwart ook Frans en de eerste paar zetten verliepen in beide partijen precies eender. Even leek het erop alsof er werd afgekeken.. Maar zulks is natuurlijk onmogelijk. Vals spelen en zeker afkijken kan in zo’n statige oude kerk nimmer getolereerd worden. De wedstrijdleider van deze avond was hier klip en klaar over! Maar toch.. is het in het schaken ooit wel eens gebeurd dat twee partijen op twee naastliggende borden precies gelijk verliepen? En wat zeggen de reglementen hierover?

Nadat de stellingen dan toch totaal verschillend werden, zagen we dat Menno de beste kansen hield, maar zijn tegenstander was wel duidelijk op zoek naar een gevaarlijke antwoord op de koningsvleugel. Bij Martin op bord 2, verdwenen langzaam steeds mee stukken van het bord, maar met het voordeel voor zwart dat de lopers die overbleven van de voor zwart gunstige kleur waren. Bovendien kwam de speler van Overschie in tijdnood en toen lukte het niet meer om de druk van zwart te weerstaan. Een punt voor 3-Torens en een gelijke tussenstand.

Een 20 minuten later was ook het derde bord beslist. Met remise. Een remise met een duidelijke plus voor Jan weliswaar, maar toch nog steeds een gelijke stand. Op bord 1 moest Menno de beslissing brengen en dat ging hem, zoals meestal :-), goed af. Hij won keurig zijn partij en 3-Torens V1 staat met dit resultaat vooralsnog bovenaan in de poule!

Kijk maar op de RSB site voor alle uitslagen en standen :-).

Reacties gesloten.