3-Torens 3 in actie tegen Hoeksche Waard 2 in Numansdorp

Het had behoorlijk wat voeten in de aarde voordat iedereen netjes in de auto zat om naar de andere uithoek van de RSB regio te gaan. Voor de zekerheid had coach Hans vroeg afgesproken bij de Smitshoek. Maar vrouwe fortuna was het team niet goed gezind. Martin zou deze avond rijden en als er jeugdspelers eerder klaar waren met hun partij alvast met deze spelers naar huis gaan. Maar de auto was nog in Limburg met vrouwlief achter het stuur. Nu is zij er niet vies van om het pedaal flink in te trappen, maar dat gaat niet als de snelweg is veranderd in een parkeerplaats. De eerste auto met Jan achter het stuur was alvast maar vertrokken en om kwart over zeven kwam Martin in zijn rode monster aansnellen. Het was net acht uur geweest toen ook Hans, Gerko en Siddharth konden worden afgezet bij de ingang van de sporthal.

Gerko en Siddharth vielen in voor Ron en Patrick. Patrick wilde zijn krachten sparen omdat hij de volgende dag een tentamen had. En Ron had nog belangrijker zaken te regelen in de Filippijnen. En dat terwijl deze tegenstander niet voor de poes was! De KNSB had hun krachten gemiddeld enkele honderden elo-punten hoger ingeschat dan de speelsterkte van ons jeugdige team. Dat zegt niet alles natuurlijk. De jeugd klimt snel en welke ervaren schaker kent niet het gevoel van een onverwacht verlies tegen zo’n jochie dat maar net komt kijken? Daar zitten de eminenties van deze sport meestal niet op te wachten!

WP_20141113_001

Het spel ging van start en op de meeste borden zag het er heel behoorlijk uit. Op bord 1 lukte het Jan om een pion te winnen van zijn tegenstander. Een tegenstander trouwens die het verdient om met een paar pionnen voor te starten. Want deze heer overzag het spel met zijn handen op een klein tweede bordje waar de stukken dezelfde zetten deden als op het grote bord.

Op bord 2 kwam Hans iets minder goed uit de opening. Op de damevleugel wist zijn tegenstander een pion voor te komen zodat het voor Hans een stevig gevecht zou gaan worden de rest van de avond. Bord 3 zag er een stuk mooier uit. Hier wist Martijn een goede stelling te bereiken met veel mogelijkheden tot initiatief.

Bart op bord 4 was een goede keuze van de coach. Hij kwam al snel met een aanval en wist de vijandelijke koning aan het midden van het bord te binden. En ondertussen pakte hij nog een pionnetje mee :-). Ron op bord 5 kwam moeilijker te staan en moest alles uit de kast deze partij halen om deze partij te laten kantelen. En dan Giovanni op bord 6. Voorzichtig zette hij zijn partij op. Zijn tegenstander pakte snel extra ruimte met wit, dus dat zag er uit als een lastige klus. Maar dan ken je Giovanni nog niet! Gaandeweg werd de stelling steeds meer dichtgeschoven. Steeds meer pionnetjes kwamen op het bord in een onschuldige omhelzing te staan, maar niet zonder dat Giovanni een pion wist mee te pakken van wit!

Op bord 7 speelde Gerko. Als invaller wist hij langere tijd goede tegenstand te bieden. Maar de tegenstander wist een stuk tegen een pion te winnen en steeds verder zijn stelling en zijn score te verbeteren. Totdat Gerko zijn strijd moest staken. Siddharth viel ook in en speelde op bord 8. Hij opende rustig en netjes, maar na een reeks zetten kwam zijn loper in het nauw te staan en wist zijn tegenstander daar handig gebruik van te maken. De partij ging verder, maar werd niet meer uit handen gegeven. Met een 2-0 achterstand moest er extra geknokt gaan worden.

Na een rondje langs de borden waren er twee verrassende uitslagen op het bord gekomen. Martijn liet zijn tegenstander ontsnappen door materiaal op de tocht te laten staan en bij Ron kwam een mooie slotcombinatie op het bord waarbij Ron op fraaie wijze de koning in een mat wist te vangen. Heel knap gespeeld! Hoe dit allemaal zo kon gaan kun je zelf hier zien!

Met een 3-1 tussenstand was de eerste auto vol en vertrokken alvast 4 jeugdspelers naar huis. Maar de strijd ging door. Op bord 1 wist Jan nog een pion te winnen. Dat leek dus heel goed te gaan. De tijd begon al te dringen en in die fase gaf het grote ratingverschil toch nog de doorslag en moest de winst aan Hoeksche Waard gelaten worden. Op bord 2 wist Hans zijn partij goed af te ronden. Ook in de laatste fase vond hij de juiste zetten. Heel goed gedaan en een mooi vol punt voor 3-Torens 3! En daar bleef het niet bij. De partij van Bart kwam in de eindspelfase terecht en Bart had een mooie uitgangspositie. Bart scoorde een ruime half. Ook een prima resultaat! Giovanni moest na een goede en lange partij de winst toch nog aan zijn tegenstander laten. De eindstand werd 5,5-2,5. Niet verkeerd tegen de nummer 1 van de poule. En dan te bedenken dat met een winst voor Jan en Martijn het evengoed in een winst voor 3-Torens 3 had kunnen eindigen!

 

Reacties gesloten.