3-Torens 1 wint spannende strijd in Schiedam tegen Fianchetto 2

Op donderdag 18 februari heeft 3-Torens de wedstrijd tegen het sterke Fianchetto 2 weten te winnen. In Schiedam werd het na een spannende strijd 4,5-3,5.

Rinus v/d Linde (7) was als eerste klaar. Hij kreeg vrij snel een remise-aanbod van zijn jeugdige tegenstander. Hij stond volgens mij ietsje actiever, maar had ook iets meer tijd verbruikt. Er viel nog weinig te zeggen over de stellingen van de andere 3-Torens spelers, dus Rinus besloot het zekere voor het onzekere te nemen en nam het aanbod aan.

Op de overige borden ging de strijd door tot het bittere einde. Het eerste volle punt werd gescoord door Arno v. Houten (3). In een Scandinavische partij wist Arno met wit het initiatief te krijgen en te behouden. Op een gegeven moment sloop hij gevaarlijk met paard en dame de stelling van de tegenstander binnen, hetgeen tot materiaalverlies leidde. Hij gaf zijn tegenstander hierna weinig kansen meer, en toen er even later ook nog een loper werd buitgemaakt, was het snel gedaan.

Bert Botma (1) had naar eigen zeggen een relatief eenvoudige partij. Zijn tegenstander speelde de opening veel te passief, en kon zijn stukken moeilijk in het spel betrekken. Hij had met name een waardeloze loper. Het duurde even voordat Bert dit positionele voordeel in materiaal voordeel had omgezet, maar toen dat eenmaal was gebeurd ging hij een eindspel in met een loper meer. Uiteraard was het afmaken toen een koud kunstje voor onze kopman. Dit bracht de tussenstand op 2,5-0,5.

Het leek soepel te gaan, maar hierna begon ook Fianchetto punten te scoren. Wong speelde een degelijke partij op bord 2. Zijn tegenstander speelde even degelijk, waardoor een remise een logisch resultaat was. Menno (4) speelde een partij die ik moeilijk kon beoordelen. Soms dacht ik dat hij iets beter stond (iets betere pionnenstructuur), de andere keer vond ik zijn tegenstander iets beter staan (iets actiever). Uiteindelijk werd het ook hier remise, hetgeen al met al dus geen onlogisch resultaat leek.

De tussenstand was 3,5-1,5 voor ons. We hadden nog één punt nodig op de laatste 3 borden, maar hiervoor moesten we wachten tot de laatste partij. Arjen (8) kreeg al vanaf het begin een gevaarlijke aanval over zich heen. Dit moest hij pareren ten koste van een pion. Hij deed nog een moedige poging om zich met al zijn pionnen en stukken een verwoestende koningsaanval op te zetten, maar toen deze aanval toch iets minder verwoestend bleek dan hij zich had voorgesteld, moest hij toch de handdoek in de ring gooien.

Ook voor Martin (6) zat het er helaas niet in deze avond. Hij gaf zijn tegenstander veel ruimte in het begin, die hier dankbaar gebruik van maakte. Toch leek het nog lange tijd alsof Martin de stelling wel zou moeten kunnen houden, maar hij moest toch bezwijken op den duur.

Zelf speelde ik op bord 5. De opening speelde ik niet helemaal secuur, maar daarna ging het beter lopen. Na een goede pionnenbreak in het centrum en een dreiging richting de zwarte koning,  achtte mijn tegenstander het noodzakelijk om een pion op te geven om die dreigingen af te wenden. Ik ging een eindspel in met een pion meer en verder T+L tegen T+P. Het was niet eenvoudig om de winst te vinden, maar het was duidelijk dat ik voor twee resultaten speelde. Na wat gemanoeuvreer op de achterste linies, wist ik uiteindelijk zijn paard te pennen, en hiermee dwong ik de ruil van alle stukken af. Het was duidelijk dat het resterende pionneneindspel gewonnen was voor mij, dus mij tegenstander wachtte dat niet af en gaf op. Zo wonnen met met 4,5-3,5 en namen we de punten mee naar Lansingerland!

Reacties gesloten.