2x Code ROOD voor Messemaker V1 tegen 3-Torens V3

En opnieuw winst voor 3 Torens viertal 3! Werd er op 18-12 code rood afgegeven voor het verkeer en  had competitieleider Arrian Rutten alle wedstrijden voor die avond afgelast, een week later was er weer code rood voor Messemaker, want het 3e viertal van 3-Torens kwam langs en ging er met de overwinning van door.

De attente lezer had uit het vorige verslag kunnen gelezen over het ‘gedoe’ rond de partij van Jan Spoelstra. Zo niet, lees het eens na. Naar aanleiding daarvan had Messemaker gereageerd naar Arjan dat wanneer Jan tegen hen zou meedoen, wij verplicht waren een assistent voor hem mee te brengen die de zetten van hem op het grote bord moest uitvoeren. Na contact te hebben gezocht met de competitieleider RSB bleek uit de regelementen dat wij geen plicht hadden, maar dat het een recht was waar wij gebruik van konden maken. Deden wij dat niet, dan moest Jan’s tegenstander alle zetten uitvoeren, tenzij  zij daar zelf een assistent voor hadden. De eventuele problemen waren op voorhand al voorkomen, doordat Jan net op deze schaakavond niet aanwezig kon zijn.

Over naar de partijen. Op bord 1 Jan Gerkes die, zowel intern als extern,  nu al steeds vaker laat zien waarom hij moeilijk te verslaan is: degelijkheid en geduld kenmerken zijn spel. Die avond trof hij wedstrijdleider intern, Minas Avedissian. Ook hij kenmerkte zich door dezelfde eigenschappen. Het werd dus een partij zoals ie begon: remise.

Bord 2 was voor mij, als invaller voor Jan S. Mijn tegenstander opende met c4. Ik probeerde omgekeerd Siciliaans te spelen, maar verdedigde mijn paard op d5 met Lc6 i.p.v. het paard terug te brengen naar b6. Na d4 begonnen de verwikkelingen al snel, want na slaan van zwart en terugnemen door wit’s paard van f3 kwam de diagonaal van Lg2 naar d5 open en moest ik wel afruilen op c3. Er volgde dameruil en daarna kwam de partij in rustig vaarwater. De witspeler bood een uurtje later remise aan, wat ik weigerde omdat ik winstkansjes zag. Ik begon een koningsomloop naar het centrum of de damevleugel. Dat dreigde fout te gaan, maar ik kwam niet op mijn schreden terug. Dat had wel gemoeten en toen was promotie net niet meer tegen te houden.

Aan bord 3 had onze penningmeester Joeke het niet al te moeilijk. Zijn tegenstander gaf zijn dame cadeau en dan is winst wel verzekerd. Joeke moest wel wat geduld hebben voor de zwarte koning werd omgelegd, maar hij kon wel genieten van alle sterke zetten die op het bord gedaan werden en zijn tegenstander hoofdbrekens kostten. Of het tot mat kwam weet ik niet, maar Joeke won.

Tot slot onze Breugem. Normaal speelt hij aan bord 2, maar het was zijn reservebeurt en had hij eigenlijk thuis kunnen blijven. Hem werd gevraagd in te vallen aan bord 4 voor Sjoerd de zoon van onze penningmeester, die op het laatste moment verhinderd was. Het werd weer een echte, moeilijk te doorgronden Breugem opening. Elke tegenstander moet daar in thuis raken, maar krijgt maar 1 kans. Deze keer lukte dat hem niet en Jan werd steeds sterker en drong de koningsstelling binnen. De verdediging werd in een wurggreep gehouden en het was afgelopen.

Een tweede plaats op de ranglijst valt ons nu ten deel. Volgende keer thuis tegen nummer 3, Nieuwerkerk V1. We hebben er zin in!

Reacties gesloten.