Mooi RSB Grand Prix in Sliedrecht met mooie bekers!

De Rotterdamse Schaak Bond (RSB) organiseert een reeks Grand Prix jeugd schaak toernooien die razend populair zijn. En dat is niet moeilijk te snappen want het zijn hele leuke toernooien. Op een zaterdagmiddag speel je in een groep van 10, 8 of 6 spelers allemaal een keer tegen elkaar en aan het einde van de middag is er een mooie kans op een prijs. Want in elke groep is er een 1e, 2e en 3e prijs en soms ook nog extra prijzen! En wat vooral ook heel goed is, is dat je wordt ingedeeld op speelsterkte en niet op leeftijd. Zo is er voor iedereen kans om ook partijen te winnen.

Zaterdag 21 februari was het zo ver. In Sliedrecht was er een RSB Grand Prix. 3-Torens was er bij met 4 spelers: Mihai, Anaya, Nooraniyah en Aliyah. Ook Julian wilde nog meedoen, maar was te laat om in te schrijven want er waren al 120 kinderen aangemeld! Voor 3-Torens is 4 spelers een mooi aantal, maar het mag volgende keer ook best meer zijn! Klim Op was er zelfs met 15 spelers.

De auto van de zusjes Malik was lekker vol. Met 7 personen gingen we op pad. Ook de moeder en de grote broer en grote zus gingen mee. En in Sliedrecht aangekomen stond Mihai ons al op te wachten. Bij het inschrijven zagen we dat er veel groepen waren. Anaya speelde in groep 10. Een hele hoge groep als je nog maar een half jaar schaakt! Dat kwam omdat Anaya één toernooi heeft gespeeld en het daar erg goed heeft gedaan. De uitslagen zijn door de KNSB verwerkt en Anaya kreeg een mooie hoge KNSB Jeugdrating. Die was zelfs hoger dan de KNSB jeugdrating van Dani, één van onze sterkste jeugdspelers!

Anaya speelde goed, maar de tegenstand was te sterk. Een volgende keer zal de zij vast in een andere groep komen met meer kansen om te winnen. Het mooie was dat Anaya alle partijen op hetzelfde bord aan het begin van de rij speelde. Dus konden alle supporters meekijken. Ik ook. Dat was leuk en en zo heb ik nog een paar tips kunnen geven. En wat ook mooi was, iedereen had een prijs gewonnen! Zo kreeg Anaya een mooie schaak medaille.

Mihai was in groep 14 ingedeeld. Hij speelde een goed toernooi. En er waren mooie, spannende stellingen op het bord. Het is goed om te zien hoe Mihai al verschillende stap 2 aanvallen op het bord tovert. En ook dat hij steeds vaker ziet als er gevaar dreigt en zijn tegenstander een stuk wil pakken. Op de foto hieronder zie je dat Mihai probeert om zijn tegenstander snel te overrompelen met een aanval op de koningsvleugel. De dame doet hier het grote werk.

Het werd steeds spannender want toen de laatste ronde begon stond Mihai op de tweede plaats en speelde hij tegen een sterke tegenstander.  Als hij zou winnen, dan kon hij net zo veel punten halen als de nummer 1. En Mihai had wit. De partij ging goed en ook hier was de dame goed bezig:

de zwarte koning kan geen kant op en het zwarte paard staat vast op b8. Alleen nog even de witte loper naar a6 zien te spelen! Dit was te spannend. Ik ben maar even weggelopen.. er werden al snel weer enkele zetten gespeeld. Zou Mihai het gezien hebben? Snel weer terug om te kijken:

Ai,.. de loper was niet vrij gespeeld en stond nog op f1. Maar er was wel wat anders gespeeld! Het paard van b8 was weggegaan en de dame eerst ook, maar toen weer snel naar a8 gespeeld, en jawel, het was helemaal schaakmat! Zo won Mihai zijn laatste partij en dat werd spannend voor de prijzen.

Het werd de tweede prijs. Mihai had evenveel punten als de nummer 1, maar op basis van hun onderlinge resultaat won Mihai de beker voor de 2e plek! Gefeliciteerd met deze mooie beker!

De foto moest van veraf gemaakt worden, dus niet zo scherp, maar wel heel leuk!

En Nooraniyah en Aliyah. Hoe zou het bij hun gaan? Nou, ze waren bij elkaar in dezelfde groep 15 geplaatst. En jawel, ze mochten meteen de eerste partij tegen elkaar. Mooi, want dan zouden de zusjes ervoor zorgen dat de punten binnen de familie bleven! Daarna kwamen nog heel veel andere partijen. En het leuke in deze poule was dat er bijna alleen maar meisjes in speelden. Volgens mij was er maar één jongen bij. Nu hebben we bij 3-Torens ook veel meisjes die schaken en ik wil jullie ook allemaal graag uitnodigen om mee te komen spelen op de RSB Grand Prix!

Vanuit het eerste toernooi, die de meisjes heel goed gespeeld hadden, had Nooraniyah een RSB Grand Prix rating gekregen van 125 (je start altijd op 100). En daarmee was dit een prima groep want de anderen in de groep waren ongeveer even goed. Nooraniyah speelde goede partijen en lette ook goed op:

De anderen probeerden dat natuurlijk ook. En haar broer stond erbij te kijken en pakte zijn mobiel. Handig zo’n mobiel. Want je kunt er ook filmpjes mee maken. En dan kun je de partij thuis naspelen. Na 7 ronden kon de balans opgemaakt worden. Nooraniyah had evenveel punten als Manoa en op basis van onderling resultaat kwam Manoa net een plekje boven haar in de stand.

En dan Aliyah, onze laatste speelster van 3-Torens. Vorige keer op haar eerste toernooi was zij eerste in haar poule. Dat leverde nu een RSB Grand Prix rating op van 150. Zo te zien aan de ratings was groep 15 een mooie groep voor Aliyah. Het zou mooi zijn om hier weer een beker te winnen! Aliyah ging er goed en geconcentreerd voor zitten!

En als zij wist wat er gespeeld moest worden, dan speelde zij haar zetten resoluut!

En het ging goed! Ze won vaak en hoefde maar twee keer het punt af te staan aan haar tegenstandster. Dat werd spannend bij de prijsuitreiking! En jawel, bij de prijsuitreiking had Nooraniyah een mooie medaille gewonnen en Aliyah won de beker voor de derde prijs!

Gefeliciteerd meiden!

Zo ging 3-Torens weer naar huis met 4 prijzen, waarvan twee mooie bekers! Een gezellige middag en weer lekker veel geschaakt en lekker veel geleerd!

Tussen de partijen door rusten Anaya, Nooraniyah, Aliyah en haar familie even uit totdat de volgende ronde begint.

Reacties gesloten.