Aliyah wint de beker voor de eerste prijs op haar eerste Schaak Toernooi!

De Grand Prix toernooien van de Rotterdamse Schaak Bond (RSB) zijn hartstikke leuke toernooien. En heel populair. Op maandag 30 december was 3-Torens van de partij met 7 spelers. En we waren niet alleen. Maar liefst 143 kinderen waren naar Capelle ad IJssel gekomen. Lekker druk en volle zalen.

Waarom zijn deze toernooien zo leuk? Nou, omdat je speelt in kleine groepen tegen andere spelers die ongeveer even sterk sterk zijn. En omdat er mooie bekers te winnen zijn in elke groep. Je speelsterkte wordt bepaald door je rating. Als je veel wint gaat je rating omhoog en als je verliest lever je ratingpunten in. Die rating wordt bijgehouden door de KNSB. Alle uitslagen van toernooien waar je met de klok speelt met 15 minuten per persoon per partij kunnen worden opgestuurd naar de KNSB en die verwerkt alles 4 keer per jaar om je nieuwe rating uit te rekenen (1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november). De ratings van de 3-Torens jeugd vind je op www.3-torens.nl in het menu Jeugd en klik op KNSB Jeugdratings. Dan kom je hier. En voor de Grand Prix toernooien wordt een Grand Prix rating bijgehouden. Die bepaalt in welke groep je komt. En de Grand Prix rating kan wel iets anders zijn dan de rating van de KNSB.

Als je nog nooit hebt meegedaan heb je nog geen rating. Als je nog geen rating hebt dan wordt je rating geschat.

Zo speelden Anay, Nooraniyah en Aliyah voor het eerst een toernooi en ze zijn nog maar net 3 maanden aan het schaken bij 3-Torens Dus heb ik dit bij het aanmelden ook verteld aan de wedstrijdleider. Gelukkig deden er veel kinderen meer op dit toernooi, dus ook veel kinderen die nog niet zo lang schaken. En de wedstrijdleider heeft er ook rekening mee gehouden.

Ook voor Julian en Lenthe was nog geen rating bepaald. Zij hebben wel al met een toernooi meegedaan en zijn al ruim een jaar lid van 3-Torens. Bij het aanmelden heb ik aangegeven dat zij in stap 2 zaten, maar dat was een vergissing. Zij werken nog in stap 1. Dat heb ik ook doorgegeven en ook hier heeft de wedstrijdleider rekening mee kunnen houden. Eerst was hun geschatte rating veel hoger dan de rating van Dani, maar dat is gelukkig aangepast. En Raul deed ook mee. Hij kwam in de sterkste groep

Julian en Lenthe gingen rechtstreeks met de auto naar het toernooi. En Raul, Dani en ik reden mee met Anaya, Nooraniyah, Aliya en hun moeder. Gezellig, zo met zijn allen in zo’n grote auto :-). En ook bijzonder want het is voor het eerst dat de meisjes van 3-Torens op een toernooi in de meerderheid zijn!

We kwamen mooi op tijd aan en even later wist iedereen in welke groep en welke zaal zij gingen schaken.

Anaya was ingedeeld in groep 16. Zij begon de eerste partij met zwart. De klokken stonden op 10 minuten en bij elke zet kreeg je er wat seconden bij. Hieronder zie je dat wit al snel met de dame, de loper en het paard wil aanvallen. Het is dus belangrijk voor zwart om goed te kijken en goed na te denken en niet te snel te zetten.

Anaya

Nooraniyah en Aliyah waren ingedeeld in groep 17 en zij mochten de eerste ronde tegen elkaar! Nooraniyah heeft wit en de damepion naar d4 gespeeld en Aliyah heeft ook de damepion gespeeld naar d5. Het zou een lange mooie partij worden.

Nooraniyah en Aliyah

Lenthe speelde in een andere zaal in groep 12. In deze zaal speelden ook Julian en Dani. Hieronder zie je Lenthe met de zwarte stukken.

Lenthe

Julian speelde één groep hoger dan Lenthe in groep 11. Hij speelde geconcentreerd. Het waren echte aanvalspartijen. Hieronder zie je dat Julian schaak staat. De witte dame van zijn tegelspeelster valt de koning aan. En de dame valt ook de toren aan op h8. Lastig voor Julian. Maar je ziet ook dat het heel spannend is want de zwarte dame van Julian valt in het hoekje links onderin de witte toren aan op a1…

Julian

Dani speelde in groep 10. Hier zie je hem met de zwarte stukken. Op het bord zien we een flink gevecht. De witte dame en de witte loper staan op de diagionaal naar de pion op f7 en de zwarte koning op g8 te kijken. Maar de dame valt ook de pion aan op b7. Dani heeft de koning en de pion op f7 goed beschermd. De pion op f7 staat verdedigd door 3 stukken, de toren, de koning en de dame.

Dani

Raul was in de hoogste groep geplaatst, groep 3. Hij speelde midden in een volle zaal. De foto is daarom ingezoomd. Maar je kunt wel zien dat wit probeert om de pionnen bij de zwarte koning aan te vallen met de witte pionnen. Oppassen geblazen voor zwart. Want een koning zonder pionnen is een schietschijf. En dat is heel gevaarlijk.

Raul

Tussen de partijen door kwam iedereen wel een keer naar de hal waar we dobbelschaak speelden. Dat is schaken waarbij de dobbelstenen bepalen waar de zwarte koning komt en de dobbelstenen bepalen ook welke witte stukken je krijgt om op het bord zetten. Die moet je dan zo op het bord zetten dat de zwarte koning schaakmat komt te staan. Een leuk spel en soms makkelijk, maar vaak ook wel moeilijk.

Raul en Dani lieten ook allerlei draaikubussen zien. Sommige kon ik wel oplossen, maar andere kubussen waren zo vreemd dat het te moeilijk was. Toch heb ik Dani wel een nieuw trucje kunnen leren.

In veel groepen hadden onze 3-Torens spelers tegenstanders die een net iets hogere rating hadden dan zij. Kijk maar hieronder in de groep van Raul. Zijn KNSB rating is 602. De wedstrijdleider heeft aan Raul een Grand Prix rating van 626 toegekend. En de rating van al zijn tegenstanders was hoger. De KNSB rating van Sarah-Joy is 657 en van Milton 688. Allemaal sterke tegenstanders dus. Raul wist nog een mooi punt te scoren tegen Pieter (KNSB rating 629). Zo werd hij zesde in zijn groep.

Dani had ook een sterke groep. Zijn Grand Prix rating (330) was op één na de laagste in zijn groep. Zijn KNSB rating is 315. Toch wist Dani 3 punten te halen, door te winnen van Djurre (KNSB rating 312) en van Fons (KNSB rating 235) en hij kreeg een punt cadeau omdat Rayan er niet was. Zo werd Dani zesde. Een goed resultaat.

Julian had ook de laagste Grand Prix rating in zijn groep. Deze rating was geschat. Maar ook in deze groep was de tegenstand sterk. En Julian wist toch maar mooi 1,5 punt te halen door te winnen van Boaz (KNSB Rating 295) en door remise te spelen tegen Sarah (KNSB Rating 375). Echt een goed resultaat.

 

En Lenthe? Ook zij speelde in een sterke poule. Haar Grand Prix rating was geschat op 250. Ze won van Wiebe (ook nog geen KNSB Rating). En Wiebe had ook 1 punt. Hij won van Roman. En ook Roman had 1 punt gescoord. Om te bepalen wie dan eindigt op de 6e, 7e en 8ste plaats wordt er eerst gekeken hoe sterk de tegenstanders waren waar ieder van had gewonnen. Dus hoeveel punten die hadden. Deze SB score was voor alle drie gelijk aan 1 punt omdat ze van elkaar gewonnen hadden! Dan wordt er gekeken naar wie de laagste Grand Prix rating heeft. Dat was Wiebe, dus hij werd 6e. En Lenthe en Roman hadden beiden een geschatte Grand Prix Rating van 250. Tussen hen werd geloot en zo kwam Roman op de 7e plek en Lenthe op de 8e plaats. Als je ziet hoe groot het verschil was in deze groep dan moet je wel zeggen dat Lenthe het goed gedaan heeft! Ik ben benieuwd naar de nieuwe KNSB lijsten van 1 februari. Dan kunnen we misschien zien wat de eerste echte KNSB Rating wordt voor Lenthe en haar broer Julian.

Anaya had in haar groep ook de laagste Grand Prix Rating van 104 gekregen. Nu is zo’n eerste rating echt een schatting. Iedereen begint op zo’n 100 punten en dan ga je rating punten verzamelen door toernooien te spelen en daarbij partijen te winnen. En Anaya wist ook al meteen mooi te scoren. Ze haalde bijna 50%. Erg goed voor je eerste toernooi als je nog maar 3 maanden schaakt! Zij won van Royce (nog geen KNSB Rating), Ivan (KNSB Rating 171) en Manoa (KNSB Rating 100) en ze speelde remise tegen Zipu (nog geen KNSB Rating).

Heel goed gedaan!

Nooraniyah en Aliyah speelden in groep 17. Nooraniyah scoorde met 3,5 ook bijna 50%. Erg mooi voor je eerste toernooi als je nog maar zo kort schaakt! Zij won van Luca-Stefan (nog geen KNSB Rating) en van Leo (nog geen KNSB Rating) en Nooraniyah speelde remise tegen Sultan (nog geen KNSB Rating). Ook kreeg Nooraniyah een punt van Yara omdat Yara er niet was. Bijna was Nooraniyah op de 4e plaats gekomen. Ook Sultan had 3,5 punt. Maar Sultan had gewonnen van tegenstanders die net iets meer punten hadden gehaald; zijn SB score was 7,25 en de SB score van Nooraniyah was 6,25. Zo werd Nooraniyah 5e in haar groep.

En onze jongste speelster van 3-Torens Aliyah? Zij speelde de sterren van de hemel. Echt heel mooi om te zien, en nog maar net 3 maanden op de club! Hierboven zie je haar spelen in haar laatste partij. Spannend want ze kon een beker winnen! Nog niet één partij had ze verloren. Alleen twee remises en de rest allemaal gewonnen. Dat waren 6 punten. Echt prachtig. Maar er was nog een speelster in haar groep die het heel goed deed. Dat was Rebecca. Zij haalde ook 6 punten. En de SB punten, die laten zien wie de sterkste tegenstanders had gehad, waren met 18 punten ook gelijk. Dus wie zou nu de beker voor de eerste prijs winnen? Er moest gekeken worden naar de Grand Prix Rating. De speelster met de laagste Grand Prix Rating zou eerste worden. maar ook die Grand Prix rating van Rebecca was geschat..

 

En de winnares van groep 17 met een mooie beker voor de eerste prijs werd…..

Aliyah!!

Reacties gesloten.