3-Torens begint seizoen sterk met ruime zege op Scheve Toren

Het seizoen is goed begonnen voor 3-Torens. In een massakamp tegen Scheve Toren, dat afkomstig is uit Pijnacker en speelt in de Haagse Schaak Bond, werd ruim gewonnen. Belangrijker dan de uiteindelijke uitslag was echter de gezellige sfeer en de goede opkomst. Een leuke aftrap voor een mooi seizoen!

Om 19:00 speelde de jeugd tegen elkaar. 3-Torens leek hierbij op voorhand favoriet, aangezien onze spelers (vooral op de lagere borden) al iets verder gevorderd waren met de stappenmethode. De favorietenrol werd helemaal waargemaakt.  Er werden twee rondes gespeeld. In de eerste ronde werd met 8,5 – 3,5 gewonnen. Kasper Botma was als eerste klaar en zette tegenstander Mike van Leeuwen op een knappe manier mat met dame en loper. Daarna duurde het even voordat de volgende uitslag zich aandiende, maar opeens ging het snel op de onderste borden. Het niveauverschil werd duidelijk en Robert May, Geerke van ’t Verlaat, Niels Zwanenburg, Jeroen Verkade en Daan Dogger boekten verdiende overwinningen.

IMG_0312 (2)

Op de topborden was het duidelijk meer in evenwicht. Giovanni Netten had al snel een stuk gewonnen, maar om dat om te zetten in een overwinning bleek niet eenvoudig tegen Matthieu Boubal. Bij Bart Zwinkels en Jaysen Boedhram ging het een hele tijd gelijk op. Ondertussen sloeg Scheve Toren terug. Caspar Schaareman en Nemo de Klerk versloegen Hidde van ’t Verlaat en Aron Stolk. Ook Bart maakte een fout en kon meteen opgeven tegen Luc Wilms. Bij Jaysen werd het remise en daarna wisten Dylan Achuthan en Giovanni hun voordeel te verzilveren.

In de tweede ronde werd getracht het iets spannender te maken door met een voorgift te werken op de onderste zes borden: 3-torens speelde daar met een toren minder. Hier leken Jeroen, Dylan, Geerke, Robert, Niels en Daan zich weinig van aan te trekken. Ze trokken allemaal ten aanval alsof ze met een stuk meer speelden in plaats van met een stuk minder en wisten met knap spel hun tegenstanders te overrompelen.

IMG_0284

In de subtop (borden 4 t/m 6) was 3-torens ook een maatje te groot voor de tegenstander en Aron, Hidde en Kasper wonnen soepel hun partij. Op de topborden was er wél echte spanning. Bart heeft zijn goede vorm nog niet gevonden en verloor van Matthieu. Giovanni wist weer te winnen en Jaysen’s spel deed aan Giri denken: wederom een solide remise tegen een goede tegenstander zonder zelf in gevaar te zijn gekomen. Uiteindelijk betekende dit een klinkende 10,5-1,5 overwinning.

De jeugd gaf het goede voorbeeld! Konden de senioren hier een goed gevolg aan geven? Hoewel Scheve Toren op rating (licht) favoriet was, is het antwoord op bovenstaande vraag toch positief. De senioren wisten met 11,5-4,5 te winnen. Joeke Nijboer speelde voor het eerst mee en won snel van zijn jeugdige tegenstander. De andere nieuwkomer, Zenun Cormehic, had het een stuk lastiger en zag meteen een vervelend paard zijn stelling binnendringen. De positionele problemen konden niet worden opgelost en hij moest helaas opgeven. Ondertussen had Arjan een openingsvoordeel in het Stauntongambiet weten te verzilveren. Jaysen won zijn partij en Bart behaalde nu ook resultaat: hij kwam met zijn tegenstander remise overeen.

IMG_0320 (2)

De familie van Dongen scoorde 100% doordat na Zenun (tegen van Dongen sr.) ook Tony Tang zijn partij tegen de jeugdige Sam moest opgeven. Beide hadden een matdreiging, maar Sam had een paard extra en was net iets sneller dan Tony. Henk en Jan speelden beide een erg wilde en ongebalanceerde partij, maar speelden dit beter dan hun tegenstander en zo liep 3-torens uit. Martin kreeg een klassieke Damegambietstructuur op het bord en daar wist hij wel raad mee: hij rondde af met een fraaie combinatie, waarbij er teveel in stond en wit geen manier meer zag om een toren te redden en als logisch gevolg daarvan de handdoek in de ring moest gooien.

Hans wist ook zijn partij te winnen en bij Egbert leek het een kwestie van tijd (zowel qua klok als qua stelling) te zijn voordat hij zou winnen, hetgeen ook geschiedde. Na een dipje begin vorig seizoen lijkt Egbert zijn vorm na een aantal goede resultaten eind vorig seizoen definitief te hebben teruggevonden. Arjen wist zijn rol als wedstrijdleider, barman en kersverse vader niet te combineren met winnend schaak, het resultaat was dan ook een duidelijke winstpartij voor Scheve Toren.

IMG_0323 (2)

Tenslotte de topborden: Menno leek lang gelijk op te gaan met tegenstander Sascha, maar uiteindelijk won Menno een stuk was de partij in zijn voordeel beslist. De tegenstander van Leon gebruikte erg veel tijd gedurende de partij en was zijn aanval (wellicht mede daardoor) niet meer te houden. Als laatste speelde Arno zijn partij tegen Michel Hubert. Ook hier leek het lang gelijk op te gaan, maar uiteindelijk zorgde Arno voor teveel dreigingen en kon Michel materiaalverlies niet voorkomen. In de tijdnoodfase sloeg Michel een loper waarna Arno direct zag dat dit mat in 2 betekende en konden ook hier de handen worden geschud.

Al met al een leuke, gezellige avond in de Smitshoek! Volgende week staat de simultaan tegen Marijn op het programma. Iedereen kan meespelen, zie voor meer informatie elders op deze site.

Reacties gesloten.