16e De Ron de Jong Groene Hart Cup van start!

Het was een gezellige drukte bij SV Spijkenisse in de Boekenberg. Mooi om te zien dat iedereen het zo naar zijn zin heeft. Vooral natuurlijk de 112 spelers. En ook de ouders en coaches. En niet te vergeten de prima leiding door Eric de Lange en zijn team van SV Spijkenisse. Alles ging perfect. Bedankt daarvoor!

En misschien kunnen we de volgende speelweek een achtste poule toevoegen, want er zijn nog 3 teams die ook willen meedoen. Als er nog een schaakvereniging is die een team kan inschrijven gaat dat lukken. Stuur svp even een mailtje naar 3-Torens als je ook mee wilt doen of als je een extra team wilt aanmelden.

IMG_0370

En dan de wedstrijd zelf. In alle poules is er flink geknokt op de borden en was het heel spannend welke teams zouden gaan winnen en promoveren naar een hogere poule. Het spannendst was het in poule 4B! Nog niet eerder vertoond in de Ron de Jong Groene Hart Cup. En de spanning was om te snijden. Alle 4 de teams hadden precies evenveel bordpunten en ook evenveel wedstrijdpunten. Dus iedereen had gewonnen! Maar er moet een winnaar zijn die mag promoveren. En als er poule bij komt ook een team dat gaat degraderen. Snelschaken dus! Ieder team koos een speler met stalen zenuwen en er er werd 5 minuten op de klokken gezet in een knock-out strijd om de eindklassering.

In de halve finale speelde Kevin (De Pionnetjes 3) – tegen Jannes (RSR Ivoren Toren 3) met 0-1 als uitslag en Jona (Spijkenisse 4) speelde tegen Dylan (Klim Op 7) en dat werd 1-0. De finale tussen tussen Jannes en Jona werd door Jannes gewonnen en de troostfinale tussen Kevin en Dylan was super spannend. Kevin had op het laatst een paard en een loper over en probeerde de koning van Dylan te vangen, maar hij ging door zijn vlag. Omdat Dylan niet genoeg materiaal meer had om mat te kunnen zetten werd het volgens de regels remise en moest er nòg een troostfinale gespeeld worden. En dit gevecht werd gewonnen door Kevin. RSR promoveert en als er een extra poule komt zal Klim Op 7 in die poule 5 gaan spelen. De Pionnetjes en Spijkenisse blijven in poule 4. Je kunt hieronder zien hoe dat ging:

.

In poule 4A heten we Barendrecht welkom. We hopen dat jullie het net zo leuk en spannend zullen vinden om in De Ron de Jong Groene Hart Cup te spelen als iedereen! En leuk was het de eerste avond al meteen. Na ronde 2 hadden RSR Ivoren Toren 2 en Klim Op 6 kans op promotie en was het voor Overschie 1 en Barendrecht 1 net zo spannend in de strijd om de 3e en de 4e plaats. Na een 3-1 overwinning van RSR Ivoren Toren 2 op Klim Op 6 en nog een 3-1 overwinning van Overschie 1 op Barendrecht 1 werd duidelijk dat RSR Ivoren Toren 2 een poule omhoog mag en Barendrecht 1 het in poule 5 zal spelen als het lukt om deze poule in week 2 toe te voegen. Het is altijd even wennen als je in een nieuw toernooi gaat meespelen, maar daar raak je snel aan gewend en de punten zullen vast gaan komen!

In poule 3B namen de gladiatoren van Dordrecht 1, De Pionnetjes 2, Spijkenisse 3 en Klim Op 5 plaats achter de borden. Ook in poule 3B werd tot op de laatste moment flink geknokt. De beslissingen om de eerste plek was al duidelijk na de tweede ronde. Spijkenisse 3 stond fier bovenaan. En in de strijd om in poule 3 te blijven moesten 3 teams hun beste beentje voor zetten. Nadat het stof was weggewaaid was het duidelijk: Spijkenisse 3 gaat in poule 2 spelen, gefeliciteerd! Dordrecht 1 gaat het in poule 4 proberen en De Pionnetjes 2 en Klim Op 5 blijven in poule 3. Veel succes volgende keer!

IMG_0373

Ook in poule 3A komen we nieuwe naam tegen: Pascal 1. Welkom in onze competitie! Maar helemaal onbekend is De Ron de Jong Groene Hart Cup niet voor Pascal 1 want vorig jaar heetten zij nog Papendrecht/Alblasserdam. Maar echte denkers blijven gewoon bestaan, ook als hun club een andere naam krijgt! En Pascal 1 deed het prima, eindigde op de derde plek en speelt volgende keer ook in poule 3. Klim Op 4, Krimpen 1 en Messemaker 1 waren de andere teams in deze poule. Vooral de strijd tussen Messemaker 1 en Klim Op 4 was spannend. Zij konden allebei nog promoveren en kwamen in de laatste ronde tegen elkaar uit. Wie zou er sterker zijn? Tja, dat weten we nog niet want het werd 2-2. Dat betekent wel dat Klim Op 4 daarmee de eerste plek wist veilig te stellen en volgende keer zal gaan spelen in poule 2. Krimpen 1 moest deze avond nog een beetje op gang komen en dat zal volgende speelweek zeker gaan gebeuren als ze in de poule 4 gaan spelen.

Ooit is De Ron de Jong Groene Hart Cup begonnen met één poule van 4 teams uit de RSB en de HSB. Ieder jaar kwamen er teams bij en al snel speelden er teams uit de HSB, LeiSB, RSB en ook de SGS mee. Vandaar de naam Groene Hart. En het doet ons dan ook goed om Op Eigen Wieken uit de LeiSB welkom te heten. Zij komen met een mooi team dat in poule 2B aantrad tegen Klim Op 3, Spijkenisse 2 en de Pionier 1. In deze poule zaten de nummers 1, 2 en 3 heel dicht bij elkaar. Ook hier viel de einduitslag pas in de laatste ronde. Met 8,5 bordpunten, maar een half bordpunt meer dan De Pionier 1 werd Klim Op 3 de winnaar in deze poule. Proficiat! Op Eigen Wieken 1 eindigde hier dicht achter met 6 bordpunten en Spijkenisse 2 eindigde op de 4e plek en gaat volgende speelweek punten pakken in poule 3.

IMG_0338

Poule 2A was het domein van Botwinnik 1, De Pionnetjes 1, Klim Op 2 en CSV 1. In deze sterke poule kwam CSV 1 niet tot scoren, maar de volgende speelweek zal dat zeker gaan lukken in poule 3. De strijd om de eerste plek ging tussen Botwinnik 1, De Pionnetjes 1 en Klim Op 2. Zij waren alledrie goed aan elkaar gewaagd zodat pas na de laatste ronde duidelijk werd dat Klim Op 2 eerste werd en gaat promoveren naar poule 1. Daar was wèl een stevig gevecht met Botwinnik 1 voor nodig. Dat werd een nipte winst voor Klim Op 2 van 2,5-1,5.

Poule 1 is de verzamelplek voor de sterkste teams. Maar daar moet je wel wat voor doen! Want er degraderen elke speelweek 2 teams uit poule 1 naar poule 2. Het is dus extra goed schaken om je hier te handhaven! De winnaar van deze openingsavond is Klim Op 1 dat maar liefst 11 bordpunten wist te pakken. Gefeliciteerd!

IMG_0350

Voor de andere teams was het een flinke strijd om de rest van de punten. Als organiserende vereniging is 3-Torens trots op de mooie inhaal race die 3-Torens 1 inzette na het verlies in de eerste ronde tegen de favoriet klim Op 1. In de tweede ronde kwam het eerste punt pas binnen, maar in de vierde ronde werden daar 4 punten aan toegevoegd. Zo werd het nog extra spannend of 3-Torens 1 kon blijven in poule 1. RSR Ivoren 1 bleek echter sterker en met een half punt meer dan 3-Torens 1 bezette zij de tweede plek en hebben zich gehandhaafd. Proficiat! Dat betekent dat 3-Torens 1 en Spijkenisse 1 dat zij de volgende speelweek in poule 2 zullen spelen.

Tot ziens op 6 november in speelweek 2!

Victor

[rev_slider GHC-2015-2016-W1]

Reacties gesloten.